Lubię pierś z kurczaka dlatego, że ma tylko jedną wadę - jest sucha, ale z tym można sobie poradzić. Poza tym posiada same zalety: jest lekkostrawna, niskokaloryczna, można ją przyrządzic na mnóstwo sposobów, no i oczywiście często kupić po przystępnej cenie.
Moja potrawka, to bardzo duża porcja smacznego, lekkiego jedzonka :)
SKŁADNIKI: 95 dag piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 1 cebula - 8 dag 2 marchewki – 26 dag sól zielona cukinia – 30 dag 2 białe papryki – 25 dag 12 dag zielonego groszku czerwona czubryca papryka słodka w proszku bazylia suszona w całych liściach pieprz
WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kostkę. Marchew obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cukinię i paprykę umyłam, osuszyłam. Cukinię pokroiłam w kostkę. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w krótkie paseczki. W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam na nim kurczaka, dodałam cebulę i marchewkę, i na wolnym ogniu smażyłam jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zalałam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte, posoliłam. Dołożyłam paprykę, a kiedy ta lekko zmiękła, wrzuciłam groszek i cukinię. Doprawiłam do smaku czerwoną czubrycą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu, dopóki warzywa nie były wystarczająco miękkie (dla mnie al’dente). Potrawkę można zagęścić mąką pszenną, albo kukurydzianą.
bardzo smakowicie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń