Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Papryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego podniebieniu, póki jeszcze trwa sezon. Wiadomo, że teraz jest ona najsmaczniejsza i... najtańsza, chociaż i tak cena zwala z nóg, szczególnie na moim osiedlowym bazarku.
SKŁADNIKI:
300 g mielonego mięsa z indyka
200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
1 jajko
sól
pieprz
1 cebula
czosnek granulowany
łyżka oleju
2-3 czerwone papryki – w zależności od wielkości – ja zużyłam 5 połówek
125 g sera mozzarella w zalewie
WYKONANIE:
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na łyżce oleju. W misce dokładnie wyrobiłam gotowany ryż, mięso i jajko. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Połączyłam z zeszkloną cebulą.
Papryki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam gniazda nasienne i białe błony, oprószyłam w środku solą. Ogonków nie usuwałam. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w plastry.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem.
Wydrążone papryki napełniłam ścisło farszem, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do spodu) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Po 30 minutach zdjęłam folię, na farszu rozłożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Bardzo smaczny sposób nadziania papryki. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z przyjemnością przyłączę się do akcji :)
UsuńMiło mi, że dołączyłam. Czekam na więcej przepisów :)
UsuńDziękuję za przyjęcie do akcji, postaram się o jeszcze więcej przepisów :)
Usuń