Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ. Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi.
SKŁADNIKI: 45 dag
polędwiczki wieprzowej biały pieprz 1-2 łyżki
oleju 250 ml wody 20 dag kurek 20 dag
śmietanki kremówki 30% 1 czubata
łyżeczka mąki pszennej sól szczypta
curry do podania placuszki ziemniaczano cukiniowe
WYKONANIE: Kurki
oczyściłam, dokładnie umyłam, osączyłam. Polędwiczki
opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w poprzeczne plastry
grubości około 2 cm. Delikatnie rozgniotłam dłonią, oprószyłam z obu stron
pieprzem. Zagotowałam
wodę w czajniku. W rondlu
rozgrzałam olej, obsmażyłam polędwiczkę z obu stron i zalałam ją wrzącą wodą.
Dusiłam kilka minut. Dodałam
osączone kurki. Mąkę
dokładnie roztarłam z kremówką tak, żeby nie było grudek (ostrożnie, żeby nie
zrobiło się masło!), wlałam do rondla. Całość
delikatnie przemieszałam, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolniutkim
ogniu bez przykrycia jeszcze przez ok. 10 minut. Pod koniec
doprawiłam do smaku solą i szczyptą curry. Polędwiczki
podałam z placuszkami ziemniaczano cukiniowymi.
Bardzo lubię polędwiczki z sosem kurkowym, ale do tego te placuszki, sprawiają że ślinka cieknie jeszcze bardziej ! Pychota!!! Pozdrawiam http://myszkagotuje.blogspot.com
Bardzo lubię polędwiczki z sosem kurkowym, ale do tego te placuszki, sprawiają że ślinka cieknie jeszcze bardziej ! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Bardzo dziękuję, rzeczywiście placuszki świetnie pasowały do mięsa i sosu, danie jest warte powtórzenia :)
UsuńPozdrawiam