Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ.
Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi.
SKŁADNIKI:
45 dag
polędwiczki wieprzowej
biały pieprz
1-2 łyżki
oleju
250 ml wody
20 dag kurek
20 dag
śmietanki kremówki 30%
1 czubata
łyżeczka mąki pszennej
sól szczypta
curry
do podania placuszki ziemniaczano cukiniowe
WYKONANIE:
Kurki
oczyściłam, dokładnie umyłam, osączyłam.
Polędwiczki
opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w poprzeczne plastry
grubości około 2 cm. Delikatnie rozgniotłam dłonią, oprószyłam z obu stron
pieprzem.
Zagotowałam
wodę w czajniku.
W rondlu
rozgrzałam olej, obsmażyłam polędwiczkę z obu stron i zalałam ją wrzącą wodą.
Dusiłam kilka minut.
Dodałam
osączone kurki.
Mąkę
dokładnie roztarłam z kremówką tak, żeby nie było grudek (ostrożnie, żeby nie
zrobiło się masło!), wlałam do rondla.
Całość
delikatnie przemieszałam, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolniutkim
ogniu bez przykrycia jeszcze przez ok. 10 minut.
Pod koniec
doprawiłam do smaku solą i szczyptą curry.
Polędwiczki
podałam z placuszkami ziemniaczano cukiniowymi.
Bardzo lubię polędwiczki z sosem kurkowym, ale do tego te placuszki, sprawiają że ślinka cieknie jeszcze bardziej ! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Bardzo dziękuję, rzeczywiście placuszki świetnie pasowały do mięsa i sosu, danie jest warte powtórzenia :)
UsuńPozdrawiam