Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :)
SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
150 g miękkiego masła 150 g cukru 16 g cukru wanilinowego 2 jajka rozmiar L 230 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów włoskich śliwki węgierki – u mnie wyszło 25 dag
WYKONANIE:
Śliwki opłukałam, dokładnie osączyłam i osuszyłam w ściereczce. Przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, usunęłam pestki. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z mielonymi orzechami. Masło utarłam przez około 3 minuty z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam kolejno po jednym jajku. Drugie dopiero wówczas, kiedy pierwsze dokładnie się wchłonęło w masę. Dodałam mąkę z dodatkami i krótko wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia (boków niczym nie smarowałam). Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię. Na wierzchu ułożyłam pokrojone śliwki skórką do dołu. Piekłam 40 minut, po czym podniosłam temperaturę do 170 stopni i zapiekałam jeszcze 5-10 minut. Ostudziłam na kratce kuchennej.
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Śliwki układają się w piękny wzorek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Dziękuję za miłe słowa i przyjęcie do akcji :)
Usuń