Muffiny jagodowe z płatkami migdałów
Muffiny
upieczone z przepisu zufikowo, wyszły rewelacyjnie - duża porcja pachnących jagód i chrupiące płatki migdałów :)
NA 12 SZTUK
SKŁADNIKI
SUCHE:
300 g mąki
pszennej chlebowej
100 g cukru
trzcinowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
szczypta
soli
opakowanie
16 g cukru wanilinowego
SKŁADNIKI
MOKRE:
2 jajka
200 ml
jogurtu naturalnego
100 ml oleju
rzepakowego
1 łyżka soku
z cytryny
PONADTO:
200 g jagód
łyżka mąki
pszennej
1 łyżka
cukru trzcinowego do posypania
2 łyżki
płatków migdałowych
WYKONANIE:
Jagody opłukałam
i dokładnie osączyłam na sicie.
W jednej
misce roztrzepałam jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny.
Do drugiej
miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostałe składniki suche, wymieszałam.
Do
składników suchych wlałam składniki mokre i szybko zamieszałam, tylko do
połączenia składników, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być gładkie.
Połowę
osączonych jagód wymieszałam z łyżką mąki, dodałam do ciasta i delikatnie
przemieszałam.
Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę na
muffiny wyłożyłam częściowo papilotkami, częściowo silikonowymi foremkami –
polecam jednak silikonowe.
Ciasto
rozłożyłam po równo do foremek, wierzch posypałam trzcinowym cukrem,
pozostałymi jagodami i płatkami migdałowymi.
Piekłam
15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
pięknie wyrosły, moje nie wychodzą takie kształtne:)
OdpowiedzUsuńA dziękuję, te rzeczywiście wyszły kształtne, może dlatego, że ciasto było dość gęste? Zazwyczaj termoobieg, którego nie mogę wyłączyć "zdmuchuje" mi ciasto na jedną stronę i muffinki są krzywe :D
Usuń