Muffiny
upieczone z przepisu zufikowo, wyszły rewelacyjnie - duża porcja pachnących jagód i chrupiące płatki migdałów :)
NA 12 SZTUK
SKŁADNIKI
SUCHE: 300 g mąki
pszennej chlebowej 100 g cukru
trzcinowego 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
sody oczyszczonej szczypta
soli opakowanie
16 g cukru wanilinowego
SKŁADNIKI
MOKRE: 2 jajka 200 ml
jogurtu naturalnego 100 ml oleju
rzepakowego 1 łyżka soku
z cytryny
PONADTO: 200 g jagód łyżka mąki
pszennej 1 łyżka
cukru trzcinowego do posypania 2 łyżki
płatków migdałowych
WYKONANIE: Jagody opłukałam
i dokładnie osączyłam na sicie. W jednej
misce roztrzepałam jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny. Do drugiej
miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostałe składniki suche, wymieszałam. Do
składników suchych wlałam składniki mokre i szybko zamieszałam, tylko do
połączenia składników, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być gładkie. Połowę
osączonych jagód wymieszałam z łyżką mąki, dodałam do ciasta i delikatnie
przemieszałam. Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Foremkę na
muffiny wyłożyłam częściowo papilotkami, częściowo silikonowymi foremkami –
polecam jednak silikonowe. Ciasto
rozłożyłam po równo do foremek, wierzch posypałam trzcinowym cukrem,
pozostałymi jagodami i płatkami migdałowymi. Piekłam
15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
A dziękuję, te rzeczywiście wyszły kształtne, może dlatego, że ciasto było dość gęste? Zazwyczaj termoobieg, którego nie mogę wyłączyć "zdmuchuje" mi ciasto na jedną stronę i muffinki są krzywe :D
pięknie wyrosły, moje nie wychodzą takie kształtne:)
OdpowiedzUsuńA dziękuję, te rzeczywiście wyszły kształtne, może dlatego, że ciasto było dość gęste? Zazwyczaj termoobieg, którego nie mogę wyłączyć "zdmuchuje" mi ciasto na jedną stronę i muffinki są krzywe :D
Usuń