Ciasto winogronowe z agrestową masą
Winogronowe ciasto w optymistycznych kolorach :) Przepis na
masę znalazłam kiedyś w necie i w końcu postanowiłam go wypróbować, zmieniłam tylko smak galaretki. Nie żałuję :) Ciacho bardzo fajnie smakowało, szczególnie następnego dnia, kiedy postało sobie w lodówce :)
CIASTO – na
tortownicę 22-24 cm:
3 jajka
0,5 szklanki
cukru
16 g cukru
wanilinowego
1 szklanka
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/3 szklanki
oleju rzepakowego
30 dag
bezpestkowych, drobnych, zielonych winogron
MASA:
2 budynie
śmietankowe bez cukru
2 szklanki
wody
0,5 szklanki
cukru
10 dag masła
1 galaretka
agrestowa
1 jajko
DODATKOWO:
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
CIASTO:
Winogrona
opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce.
Tortownicę
wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzałam do temperatury 160°C.
Całe jajka
zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością
pęcherzyków powietrza. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam do
tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego
piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem).
Przestudzone
ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.
MASA:
Budyń
ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam
galaretkę, następnie masło, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od
razu wyłożyłam na dolny blat.
Przykryłam
górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
ale świetne to ciasto! biszkopt z kawałkami winogrona w środku i do tego smakowita masa!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwogóle nie rozumiem jak zrobić tą masę . margaryna ma się roztopić w budyniu ?
OdpowiedzUsuńTak, daje się po kolei galaretkę, masło i jajko, gorącą masę wykłada się na ciasto.
UsuńNie wiem czemu napisałam "margaryna", bo użyłam masła. Już to poprawiam :)