piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto winogronowe z agrestową masą

Winogronowe ciasto w optymistycznych kolorach :) Przepis na masę znalazłam kiedyś w necie i w końcu postanowiłam go wypróbować, zmieniłam tylko smak galaretki. Nie żałuję :) Ciacho bardzo fajnie smakowało, szczególnie następnego dnia, kiedy postało sobie w lodówce :)



CIASTO – na tortownicę 22-24 cm:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
30 dag bezpestkowych, drobnych, zielonych winogron


MASA:
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
10 dag masła
1 galaretka agrestowa
1 jajko


DODATKOWO:
cukier puder do posypania


WYKONANIE:


CIASTO:
Winogrona opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160°C.
Całe jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem).
Przestudzone ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.


MASA:
Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie masło, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat.
Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.










4 komentarze:

  1. ale świetne to ciasto! biszkopt z kawałkami winogrona w środku i do tego smakowita masa!

    OdpowiedzUsuń
  2. wogóle nie rozumiem jak zrobić tą masę . margaryna ma się roztopić w budyniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, daje się po kolei galaretkę, masło i jajko, gorącą masę wykłada się na ciasto.
      Nie wiem czemu napisałam "margaryna", bo użyłam masła. Już to poprawiam :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...