sobota, 24 sierpnia 2013

Kotlety rybno-warzywne na fasolce szparagowej

Czasem zdarza się, że po rozmrożeniu ryby zostaje z niej maleńka garstka, którą nie jestem w stanie sama się najeść, nie wspominając już o nakarmieniu rodziny. Ale poradziłam sobie z tym problemem, wykorzystując przy okazji korzeń pietruszki, jaki pozostał mi z rosołu i końcówkę świeżej papryki. Kotleciki były dobrze przyprawione, z wierzchu ładnie zrumienione, a wśrodku delikatne jak puch. Doskonale smakowały w towarzystwie ugotowanej fasolki szparagowej i kaszki kuskus.



SKŁADNIKI:


2 filety z mintaja
1 ugotowany korzeń pietruszki z rosołu
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
sól
pieprz
imbir mielony
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanego cienkiego szczypioru
2-3 łyżki bułki tartej
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia



WYKONANIE:


Rybę rozmroziłam w pokojowej temperaturze, opłukałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i drobno posiekałam.
Korzeń pietruszki i czerwoną paprykę pokroiłam drobną kosteczkę.
Do ryby i warzyw dołożyłam jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior i bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i mielonym imbirem.
Masę dokładnie wyrobiłam, aż zrobiła się kleista.
Uformowałam cztery kotleciki, opanierowałam je w tartej bułce i usmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Z nadmiaru tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku.







2 komentarze:

  1. Bardzo fajne, też lubię tak urozmaicać różne kotleciki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kotleciki to danie, przy którym można rozwijać wyobraźnię... Pozdrawiam :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...