Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem, baleronem i serem gruyere
Ta zapiekanka, to moja druga przygoda z kaszą jaglaną. Pierwsza miała miejsce co najmniej 10 lat temu i niechlubnie zapisała się w mojej pamięci. Wtedy przygotowałam zapiekankę z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami... ech, szkoda gadać, wszystko poszło ad kosz :( Tym razem danie zostało zjedzone z apetytem, z czego jestem niezwykle zadowolona :) Stwierdziłam, że kasza jaglana jest całkiem smaczna, pod warunkiem, że przygotuje się ją we właściwy sposób.
SKŁADNIKI: 12,5 dag kaszy jaglanej łyżeczka oleju 25 dag brokuła (pół jednej sztuki) 2 jajka 10 dag sera gruyere – jeśli ktoś woli bardziej stonowane zapaszki, może użyć np. goudy 15 dag baleronu w plastrach 2 łyżki miękkiego masła sól pieprz masło i bułka tarta do formy
WYKONANIE: W rondelku nastawiłam 300 ml wody. Kaszę wsypałam na gęste sitko, dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przelałam wrzątkiem (z czajnika), a następnie wsypałam na wrzącą w rondelku wodę. Lekko posoliłam i wlałam łyżeczkę oleju. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez około 20 minut. Odstawiłam do przestygnięcia. Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i obgotowałam przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Baleron pokroiłam w paseczki, ser starłam na dużych oczkach tarki. Naczynie do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miękkim masłem, połączyłam z ostudzoną kaszą jaglaną. Do kaszy dodałam baleron, połowę utartego sera i ubite białka, doprawiłam do smaku pieprzem i solą (nie za wiele, bo mój ser był solidnie słony), wymieszałam łyżką. Na koniec delikatnie wymieszałam z brokułami. Masę przełożyłam do przygotowanej formy, piekłam przez 30 minut. Po tym czasie posypałam wierzch resztą sera i zapiekałam jeszcze przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)