sobota, 31 sierpnia 2013

Jajeczny placek z warzywami

Wpadające przez okno zapachy z kuchni sąsiadów sprawiły, że nabrałam ochoty na COŚ. I tak powstał pyszny placek J





SKŁADNIKI:
2 całe jajka
1 białko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka jogurtu bałkańskiego
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 małe mięsiste pomidory
2 łyżki groszku konserwowego
cienki szczypior
łyżka oleju
*wszystkie łyżki czubate




WYKONANIE:
Pomidory umyłam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w małą kosteczkę (wielkości groszku).

Szczypior opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. Jajka umyłam, wybiłam do miseczki, dodałam białko i ubiłam widelcem, podobnie jak do panierowania kotletów. Dodałam mąkę, jogurt bałkański, sól, pieprz i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszałam.

Do ciasta dodałam pokrojone pomidory i osączony z zalewy groszek.

Na patelni o średnicy 10 cm rozgrzałam łyżkę oleju i wylałam na nią ciasto. Smażyłam na wolniutkim ogniu, aż ciasto się ścięło i na wierzchu przestało być płynne. Uważałam przy tym, żeby spód się nie przypalił.

Przy pomocy talerza, dwóch łopatek i zdolności manualnych przełożyłam placek na drugą stronę i smażyłam już tylko chwilkę. Przełożyłam na talerz i posypałam szczypiorem.

Zjadłam na gorąco, pycha!





6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...