Szybki deser-przekąska z serka waniliowego, śliwek i preparowanej pszenicy
Sobota to dla mnie, prawdopodobnie jak i dla wielu pracujących zawodowo kobiet, dzień gospodarczy. Zakupy, pranie, sprzątanie... wszystko na tempo, żeby zdążyć jednego dnia, a w niedzielę móc spokojnie odpocząć. Nie ukrywam, że jak nabiorę tempa, to często z amoku wyrywa mnie dopiero spowodowany głodem zawrót głowy, albo solidne burczenie w brzuchu. Tak też było i dzisiaj. W ramach przekąski przygotowałam sobie fajny, szybki, zdrowy i smaczny deserek. Po równie szybkiej konsumpcji i stwierdzeniu, że jedzonko powinno ułożyć się w brzuszku, postanowiłam na chwilkę usiąść i podzielić się przepisem z moimi gośćmi. Smacznego :)
NA 1 PORCJĘ:
150 g
homogenizowanego serka waniliowego
5 łyżek
preparowanej pszenicy
2-3 deserowe
śliwki – w zależności od rozmiaru
WYKONANIE:
Śliwki
umyłam, osuszyłam, oddzieliłam pestkę, miąższ pokroiłam w niedużą kosteczkę.
W szerokiej
niskiej szklance ułożyłam warstwami: 2 łyżki preparowanej pszenicy, 1/3 serka homogenizowanego,
większą część śliwek, 1/3 serka homogenizowanego, 2 łyżki pszenicy
preparowanej, 1/3 serka homogenizowanego. Na wierzchu rozłożyłam pozostałe
śliwki i posypałam łyżką pszenicy.
Deser najlepiej podać natychmiast, żeby pszenica
nie namiękła od serka.
Idealny deser, poproszę taką szklaneczkę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam, jeszcze jeden serek czeka w lodówce na zagospodarowanie :)
Usuń