Sałatka makaronowa z awokado
Kokardki z
awokado, pomidorem, fetą i całą masą zieleniny. Może i nie wygląda, ale smakuje całkiem nieźle. Przynajmniej mnie, bo mąż na widok tej ilości ziół i roszponki stwierdził, że dziękuje, ale nie jest zającem :)
SKŁADNIKI:
15 dag
suchego makaronu kokardki
sól
1 dojrzałe
awokado
sok z
cytryny
20 dag
zielonej favity
2 pomidory
2 garście
roszponki
kilka
gałązek natki pietruszki
kilka gałązek
świeżej bazylii
SOS:
3 łyżeczki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
soku z cytryny
sól
pieprz
WYKONANIE:
Makaron
ugotowałam w osolonej wodzie, osączyłam, przelałam zimną wodą, osączyłam i
ostudziłam. Przesypałam do miski.
Favitę
osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę.
Pomidory
nacięłam na krzyż z obu stron, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i
pokroiłam w ćwierć plasterki.
Awokado
opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam pestkę, łyżką wyjęłam miąższ, pokroiłam
go w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny.
Zieleninę
opłukałam, osuszyłam w wirówce do sałaty. Natkę i liście bazylii posiekałam.
Wszystkie
składniki umieściłam w misce i delikatnie zamieszałam.
Składniki
sosu roztrzepałam na emulsję, polałam sałatkę tuż przed podaniem.
Właśnie nie rozumiem dlaczego mężczyźni tak bardzo nie lubią zieleniny. Ta sałatka na zdjęciach wygląda tak uroczo, że mimo iż jestem po śniadaniu poczułam sie głodna. :p Naprawdę bardzo kusząca. Co się zas tyczy samego awokado, to jest je za co cenić: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/awokado-pomoc-w-walce-o-szczup%C5%82%C4%85-sylwetk%C4%99 Natomiast makaron w sałatce sprawi, że można nią sobie pojeść naprawdę na długi czas. Awokado zresztą też syci na długo.
OdpowiedzUsuńWiększość facetów ma problem z zieleniną, choć mój powoli się do niej przyzwyczaja :)
UsuńI every time spent my half an hour to read thjs blog's
OdpowiedzUsuńarticles or reviews all the tme along with a mug of coffee.