Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym
Szybka, smaczna sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :)
SKŁADNIKI:
40 dag
pieczarek
sól
2/3 puszki
groszku konserwowego
mała łagodna
cebula – u mnie dymka
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
2 kiszone
ogórki
4 jajka
pieprz
2 łyżki
gęstego majonezu
WYKONANIE:
Pieczarki
oczyściłam, opłukałam, wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam przez około
20 minut. Osączyłam, przestudziłam i pokroiłam w kosteczkę.
Jajka
ugotowałam na twardo, wystudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i
pokroiłam w kosteczkę.
Dymkę i
ogórki pokroiłam w kosteczkę.
Groszek
konserwowy osączyłam z zalewy.
Natkę
pietruszki, opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam.
Wszystkie
składniki wymieszałam z misce z majonezem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Mniam, ale bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńZa późno Madziu, ja zjadłam porcyjkę, a Kuba... resztę :)
Usuń