Szybkie kakaowe ciasto ze śliwkami
Może na początek wyjaśnię czemu nie mam "porządnej fotki" ciasta.
Otóż piekłam je tuż przed wyjściem z domu, pozostawiłam w całości, gorące, na kratce kuchennej.
Po powrocie zastałam w blaszce żałosny kawałek, którego w żaden sposób nie dało się elegancko pokazać. Ale i tak wdzięczna jestem moim "krasnoludkom", że dały mi go spróbować :)
Ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko zjada :)
Przepis źródłowy jest autorstwa Ewy.
|
PRZED WYJŚCIEM Z DOMU |
SKŁADNIKI:
4 jajka rozmiar L
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
śliwki węgierki – ile da się ułożyć na cieście, a może tego wejść całkiem sporo, szczególnie jeśli śliwki pokroimy w poprzek, a nie wzdłuż
|
PO POWROCIE :) |
WYKONANIE:
Śliwki umyłam, dokładnie osuszyłam, przecięłam na pół i usunęłam pestki.
Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam dodając proszek budyniowy.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160°C termo obieg.
Całe jajka zmiksowałam z cukrem na biało, dodałam olej, zmiksowałam.
Wsypałam mąkę z dodatkami, wymieszałam na jednolitą masę.
Masę przełożyłam do blaszki, wyrównałam. Na wierzchu rozłożyłam połówki śliwek skórką do dołu.
Piekłam 30 minut do suchego patyczka.
Tysz...mom dziś śliwecccki. :]
OdpowiedzUsuńAle jutro będę się chwalić bo jeszcze ciepłe. :)
No no, to poczekam do jutra i popatrzę co dobrego zapodasz :D
Usuńno wygląda ładnie ale naprawdę tylko 4łyżki mąki???????????
OdpowiedzUsuńNaprawdę tylko 4 łyżki mąki. Takie czubate, tyle ile się na łyżkę nabrało :)
Usuń