Krucha tarta z nadzieniem z fenkuła, pora, cukinii i papryki, zapieczona pod jajeczno śmietanowym sosem. Na drugi dzień smakowała równie rewelacyjnie, szczególnie, że mąż wpadł na pomysł aby polać ją ketchupem i posypać kiełkami słonecznika. Gorąco polecam! Przepis który mnie zainspirował do jej wykonania znalazłam TUTAJ.
CIASTO: 15 dag mąki krupczatki 10 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 1/2 łyżeczki soli 10 dag masła 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody
OBŁOŻENIE: 1 łyżka masła sklarowanego 1 fenkuł (koper włoski) kilkucentymetrowy kawałek pora z białej części kawałek młodej cukinii 1/4 czerwonej papryki
SOS: 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 10 dag żółtego sera sól pieprz
DODATKOWO: masło do posmarowania formy
WYKONANIE:
CIASTO: Obie mąki przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem. Dodałam jajko i odrobinę zimnej wody. Szybko zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.
OBŁOŻENIE: Warzywa opłukałam, osuszyłam. Z papryki usunęłam nasiona i białe włókna. Pora przekroiłam wzdłuż na pół. Fenkuła pokroiłam na ćwiartki, odcięłam twardy środek. Warzywa pokroiłam w paski, poddusiłam na rozgrzanym maśle.
SOS: Jajka roztrzepałam ze śmietaną. Wymieszałam z utartym w „łezkę” serem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
NASTĘPNIE: Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni z termo obiegiem. Formę na tartę (średnica 28 cm) wysmarowałam masłem. Schłodzonym ciastem wylepiłam dno i brzegi tworząc rant, dno ponakłuwałam widelcem. Piekłam przez 15 minut. Zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni (nadal termo obieg). Na podpieczonym spodzie rozłożyłam warzywa i zalałam je sosem. Piekłam przez około 30-40 minut – nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie, bo zablokował mi się minutnik, co zauważyłam dopiero po jakimś czasie :/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)