piątek, 16 sierpnia 2013

Ostry krem dyniowy z tortellini

Kilka dni temu ze zdziwieniem zauważyłam na straganie dynię hokkaido. No cóż, skoro ta mała pychota już rozgościła się na bazarach, to znaczy, że jesień tuż tuż, i tylko patrzeć, jak rozpocznie się pełnia dyniowego sezonu. Dzisiaj chciałam zaproponować prostą, pyszną zupę krem z dyni na ostro. To moja pierwsza zupa dyniowa, wykonana według przepisu z jakiejś gazetki. Podaję oryginalną ilość składników, chociaż ja zrobiłam tylko z połowy na spróbowanie, a szkoda, bo smak zachwycił rodzinę i jakoś tak było jej nam... mało :)



SKŁADNIKI:


1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 łyżki masła
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

opcjonalnie sól i pieprz
5 szklanek gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)

opakowanie pierożków tortellini z mięsem
świeże listki szałwii


WYKONANIE:


Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki.

Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę.

W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut.

Zalałam gorącym bulionem warzywnym, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny – trzeba sprawdzać).

W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu.

Zupę zmiksowałam na gładko. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.






Akcja Zupa Krem

4 komentarze:

  1. O tak, dynia świetnie komponuje się z ostrymi klimatami i szałwią.. a Hokkaido jest zdecydowanie najpyszniejsza. Też ją już widziałam w Lidlu, ale na razie jest bardzo droga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, hokkaido jest najpyszniejsza :) Tylko patrzeć jak cena stanie się przystępna i będzie można poszaleć :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...