Babeczki keksowe z wisienką kandyzowaną
Czy tylko mnie tak odbija, że wracam do domu o 22.00 i biorę się za wypieki?
Moja wieczorna wariacja zakończyła się wyprodukowaniem babeczek keksowych, które wspaniale przypasowały do dzisiejszej porannej kawy :)
SKŁADNIKI POWINNY
MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
NA 12 SZTUK:
9 dag masła
3 jajka
16 g cukru
wanilinowego
12 dag cukru
pudru
30 dag mąki
pszennej – u mnie tortowa
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
2 łyżki rumu
6 dag
drobnych rodzynek
7 dag drobno
pokrojonych owoców kandyzowanych
12 wisienek
kandyzowanych
WYKONANIE:
Foremkę na
muffiny wyłożyłam papilotkami.
Mąkę
przesiałam do miski, i wymieszałam z proszkiem do pieczenia – 1 łyżeczkę mąki
wymieszałam z owocami kandyzowanymi i rodzynkami.
Piekarnik
rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
Miękkie
masło roztarłam, nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku, a
następnie cukier wanilinowy i porcjami cukier puder.
Do puszystej
masy wlałam rum wymieszany z sodą oczyszczoną i wsypałam mąkę z proszkiem do
pieczenia, wymieszałam na jednolite ciasto.
Na koniec
dodałam owoce i wymieszałam łyżką.
Ciasto
rozłożyłam do 12 papilotek. W każdą porcję lekko wcisnęłam kandyzowaną
wisienkę.
Piekłam
20-25 minut do suchego patyczka.
Świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńto wisienka to jak kropka nad "i" tych muffinek :]
OdpowiedzUsuńTak właśnie mi się wydawało, że dodanie jej będzie dobrym pomysłem :)
Usuńbabeczki keksowe - pyszne w smaku , i jakie ładne z wyglądu.
OdpowiedzUsuń