czwartek, 29 sierpnia 2013

Drożdżowy "książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem

Drożdżowy chleb z czosnkiem, ziołami i parmezanem, niezwykle aromatyczny i w zasadzie nie wymagający żadnych dodatków. Różne wersje tego przepisu od dawna już krążą w sieci. Dzisiaj dodaję również swoją :)




CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 + do podsypania
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka (250 ml) letniego mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 jajka
masło do wysmarowania keksówki  o wymiarach 10x28 cm


DO PRZEŁOŻENIA:
6 dag masła
3 ząbki czosnku
około pół szklanki posiekanej natki pietruszki – zwykłej i kędzierzawej
około 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki suszonych pomidorów
40 g startego parmezanu – z czego około 1/3 do posypania wierzchu




WYKONANIE:
Drożdże wymieszałam z cukrem i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopiłam – rondelek pozostawiłam sobie do stopienia masła na przełożenie.
Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z solą, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka, stopione masło i resztę letniego mleka.
Przez co najmniej 10 minut wyrabiałam do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarowałam masłem.
Zioła opłukałam, dokładnie osuszyłam, posiekałam. Masło rozpuściłam w rondelku, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto przebiłam, zarobiłam krótko i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam na kwadrat o bokach 40x40 cm.
Ciasto posmarowałam masłem z czosnkiem, posypałam ziołami, suszonymi pomidorami i około 2/3 parmezanu.
Placek pokroiłam na cztery pasy o szerokości 10 cm, ułożyłam je jeden na drugim. W poprzek przekroiłam na 6 części. „Pakieciki” ciasta układałam w keksówce na dłuższym boku, jeden za drugim. Ostatni kawałek odwróciłam tak, aby posmarowana strona nie była na zewnątrz.
Wierzch posypałam pozostałym parmezanem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wypełniło foremkę, wstawiłam je do nagrzanego do 190 stopni z termo obiegiem piekarnika. Piekłam 30 minut. Z foremki wyjęłam dopiero jak troszkę przestygło.















2 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wygląda, ja robiłam tylko z cynamonem ale ten też musi być aromatyczny i pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja też zaczęłam od takiego z cynamonem, a ten wytrawny tylko dla miłośników mocnych smaków :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...