czwartek, 29 sierpnia 2013

Placuszki ziemniaczano cukiniowe

Delikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie, ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu.



SKŁADNIKI:
20 dag młodej cukinii
40 dag ziemniaków
jajko
*5 dag mąki pszennej – dwie dobrze czubate łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

* ilość dodanej mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Jeśli wytworzy się za dużo soku, można go lekko odcisnąć, albo zwiększyć ilość mąki - ale wtedy placuszki tracą na delikatności


WYKONANIE:
Cukinię umyłam, odcięłam końcówki. Ziemniaki obrałam i umyłam. Warzywa starłam na tarce z dużymi oczkami. Dodałam jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Masę dokładnie wymieszałam.
Łyżką nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na rumiano.
Z nadmiaru tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku.
Placuszki podałam z polędwiczką w sosie kurkowym.






4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...