Placuszki ziemniaczano cukiniowe
Delikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie, ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu.
SKŁADNIKI:
20 dag
młodej cukinii
40 dag
ziemniaków
jajko
*5 dag mąki
pszennej – dwie dobrze czubate łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia
* ilość dodanej mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Jeśli wytworzy się za dużo soku, można go lekko odcisnąć, albo zwiększyć ilość mąki - ale wtedy placuszki tracą na delikatności
WYKONANIE:
Cukinię
umyłam, odcięłam końcówki. Ziemniaki obrałam i umyłam. Warzywa starłam na tarce
z dużymi oczkami. Dodałam jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Masę
dokładnie wymieszałam.
Łyżką
nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na rumiano.
Z nadmiaru
tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku.
Placuszki
podałam z polędwiczką w sosie kurkowym.
ale smacznie wygladaja ! uwielbiam plackiz cukinii
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń