Delikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie, ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu.
SKŁADNIKI: 20 dag
młodej cukinii 40 dag
ziemniaków jajko *5 dag mąki
pszennej – dwie dobrze czubate łyżki sól pieprz olej do smażenia
* ilość dodanej mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Jeśli wytworzy się za dużo soku, można go lekko odcisnąć, albo zwiększyć ilość mąki - ale wtedy placuszki tracą na delikatności
WYKONANIE: Cukinię
umyłam, odcięłam końcówki. Ziemniaki obrałam i umyłam. Warzywa starłam na tarce
z dużymi oczkami. Dodałam jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Masę
dokładnie wymieszałam. Łyżką
nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na rumiano. Z nadmiaru
tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku. Placuszki
podałam z polędwiczką w sosie kurkowym.
ale smacznie wygladaja ! uwielbiam plackiz cukinii
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń