środa, 1 maja 2013

Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym


Nieco zapomniana przeze mnie zupa, do której wykorzystałam zrobiony na Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :)


Zalewajka


Składniki:
15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany)
50 dag ziemniaków – waga po obraniu
1,5 litra wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
15 dag cienkiej kiełbasy
mała cebula
łyżka oleju
1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według TEGO PRZEPISU

sól
pieprz
cukier
majeranek


Wykonanie:
Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę.
W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam.
Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla.
Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.






3 komentarze:

  1. To zupka dla mnie,uwielbiam takie na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...