sobota, 27 kwietnia 2013

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym

Ten przepis jest wprawdzie archiwalny, ale wydaje mi się, że warto go odkurzyć. Pogoda nas nie rozpieszcza, dzisiejsze poranne ciepełko zamieniło się w popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :)



Składniki:
1 łyżka masła
mały kawałek bulwy selera
1 łodyga selera naciowego
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek pora
ćwierć małej główki kapusty włoskiej
puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej
3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki
2 drobiowe kostki bulionowe
2 litry wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
kminek mielony
suszony koperek



Wykonanie:
Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry.
W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość.
Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem.




3 komentarze:

  1. Bardzo nietypowy kapuśniak, ale na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem zupa jest daniem, które pozostawia szerokie pole do popisu. Można ją skomponować w dowolny sposób. Lubię takie nietypowe zupy, które wymyślają się w trakcie przygotowania :) A co najważniejsze - nie zdarzyło się aby którakolwiek z nich była niesmaczna :)

      Usuń
  2. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...