Pieczony schab środkowy
Lubię pieczone mięso, i to nie tylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować na obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D
|
Pieczony schab środkowy |
Składniki:
1,8 kg
schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem
2 duże ząbki
czosnku
2 płaskie
łyżeczki soli
pół łyżeczki
mielonego pieprzu
pół łyżeczki
słodkiej papryki
2 czubate łyżeczki
majeranku
2 łyżeczki
octu winnego
2 łyżeczki
oleju rzepakowego
|
Pieczony schab środkowy
|
Wykonanie: W miseczce
wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty
przez praskę czosnek, ocet winny i olej.
Schab
opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron.
Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Schab
umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody,
rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką
kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do
nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie
delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie
wstawiłam mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieniło.
Otrzymany podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)