poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka pieczarkowa


Po przejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego.



Składniki:
60 dag pieczarek
kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
5 jajek
1/2 puszka groszku konserwowego
2 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
garść posiekanej natki pietruszki



Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę.
Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę.
Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę.
Groszek osączyłam z zalewy.
Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



Sałatkowe szaleństwo!



Protalowe dania i przekąski

2 komentarze:

  1. ja z pieczarek też jeszcze nie robiłam,wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko, jeśli lubisz pieczarki, to taka sałatka powinna Ci posmakować. Pieczarki są wdzięcznym materiałem na sałatki, można dodać do nich przeróżne składniki i stworzyć coś naprawdę pysznego :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...