Po przejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego.
Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę. Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Alinko, jeśli lubisz pieczarki, to taka sałatka powinna Ci posmakować. Pieczarki są wdzięcznym materiałem na sałatki, można dodać do nich przeróżne składniki i stworzyć coś naprawdę pysznego :)
ja z pieczarek też jeszcze nie robiłam,wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńAlinko, jeśli lubisz pieczarki, to taka sałatka powinna Ci posmakować. Pieczarki są wdzięcznym materiałem na sałatki, można dodać do nich przeróżne składniki i stworzyć coś naprawdę pysznego :)
Usuń