Torcik Rubinowy z winogronami
W ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania przeprowadzonego ze mną wywiadu.
Z tej okazji chcę moich gości poczęstować rubinowym torcikiem z winogronami, smacznego J
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:
8 dag herbatników Petit Beure
6 dag masła
25 dag serka mascarpone
czubata łyżka cukru pudru
10 dag śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku
20 dag ciemnych winogron
1 galaretka Rubinowa
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki.
Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki.
Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia.
Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka.
Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki.
Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.
normalnie wiosna w formie do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń:) Czas najwyższy Szano, żeby zima poszła precz.
UsuńU mnie dzisiaj pierwsza wiosenna burza, grzmi i błyska!
Dziekuję już się poczęstowałam---pyszny !!! :) Wywiad świetny,tylko jak wcześniej mówiłam nie dam ci buzi bo jadłaś żabie udka hihi :D
OdpowiedzUsuńAle fajne masz zdjęcie Ewuniu!
UsuńTe żabie udka to były już 8 lat temu, dawno je wyszorowałam z buzi pastą do zębów :D
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie, ta galaretka nadaje mu nieodpartego uroku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gin :)
UsuńW naturze ta galaretka ma piękny kolorek, zdjęcie go nie oddaje w pełni :)