sobota, 13 kwietnia 2013

Torcik Rubinowy z winogronami

W ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger  tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania przeprowadzonego ze mną wywiadu.


Z tej okazji chcę moich gości poczęstować rubinowym torcikiem z winogronami, smacznego J



SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:
8 dag herbatników Petit Beure
6 dag masła
25 dag serka mascarpone
czubata łyżka cukru pudru
10 dag śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku
20 dag ciemnych winogron
1 galaretka Rubinowa



Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki.
Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki.
Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia.
Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka.
Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki.
Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.






Przywołujemy wiosnę!!!

8 komentarzy:

  1. normalnie wiosna w formie do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Czas najwyższy Szano, żeby zima poszła precz.
      U mnie dzisiaj pierwsza wiosenna burza, grzmi i błyska!

      Usuń
  2. Dziekuję już się poczęstowałam---pyszny !!! :) Wywiad świetny,tylko jak wcześniej mówiłam nie dam ci buzi bo jadłaś żabie udka hihi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale fajne masz zdjęcie Ewuniu!
      Te żabie udka to były już 8 lat temu, dawno je wyszorowałam z buzi pastą do zębów :D

      Usuń
  3. Wygląda prześlicznie, ta galaretka nadaje mu nieodpartego uroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gin :)
      W naturze ta galaretka ma piękny kolorek, zdjęcie go nie oddaje w pełni :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...