sobota, 6 kwietnia 2013

Chrzanowy żurek wielkanocny

Pierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu. Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia.
Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem czy smażoną cebulką... Ale te bogatsze wersje kiedy indziej, ostatecznie zakwas jeszcze stoi w lodówce :)


Chrzanowy żurek wielkanocny

Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego na żur

1 litr wody
20 dag szynki wędzonej parzonej
łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
sól
pieprz
cukier
ugotowane na twardo jajka


Wykonanie:
Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem.


Chrzanowy żurek wielkanocny

2 komentarze:

  1. Cudowne zdjęcie i nawet jak człowiek nie lubi takiej zupki to się na nią skusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko, o taki właśnie efekt mi chodziło :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...