Pierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu. Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia.
Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem czy smażoną cebulką... Ale te bogatsze wersje kiedy indziej, ostatecznie zakwas jeszcze stoi w lodówce :)
Chrzanowy żurek wielkanocny |
Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego na żur
1 litr wody
20 dag
szynki wędzonej parzonej
łyżka
ostrego chrzanu ze słoiczka
sól
pieprz
cukier
ugotowane na
twardo jajka
Wykonanie:
Szynkę
pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany
zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia
i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam
do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi
w plasterki jajkami, i domowym chlebem.
Chrzanowy żurek wielkanocny |
Cudowne zdjęcie i nawet jak człowiek nie lubi takiej zupki to się na nią skusi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko, o taki właśnie efekt mi chodziło :)
Usuń