środa, 10 kwietnia 2013

Soczewica z kabanosami w pomidorowym sosie

Zamarzyła mi się fasolka prawie po bretońsku - fasolkę wypłukałam, namoczyłam, zagotowałam, dodałam przyprawy, i... zajęłam się czymś innym. Ech, mam nadzieję, ze uda mi się doszorować ten przypalony garnek :/
W każdym bądź razie, w wyniku tego niefortunnego wydarzenia powstało pyszne danie z soczewicą zamiast fasoli :) Danie szybkie, wygodne, nie wymagające brudzenia stosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania spożywczych zapasów :)



Składniki:
17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych
1 marchewka (10 dag)
1 puszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku
1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej
łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
cukier
pieprz
kminek mielony



Wykonanie:
Kabanosy pokroiłam ukośnie w grubsze plasterki.
Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć.
Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam.
Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, suszone pomidory i paprykę w proszku, podlałam wodą.
Dusiłam do momentu, aż marchewka była całkiem miękka, a pomidory się rozgotowały.
Dołożyłam osączoną z zalewy soczewicę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem.
Dusiłam razem jeszcze kilka minut.




Protalowe dania i przekąski




5 komentarzy:

  1. Na przypalony garnek polecam zwykłą sól kuchenną. Co ja się nacudowałam z przypaloną blaszką, już miałam ją spisać na straty ale znajoma poradziła posypać solą(ja zrobiłam pastę z soli i wody). Cóż, wszystko odeszło niemal o własnych siłach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję za dobrą radę, z pewnością wypróbuję tą metodę :)

      Usuń
  2. Soczewica z kabanosem dobrze pasują, ostatnio połączyłam je w sałatce i to było to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sporo tych składników :( to lecę szybko do biedronki po maestro i warzywa i wracam do kuchni :/

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...