Pozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania.
Składniki: 2 ziemniaki
(20 dag) 2 marchewki
(25 dag) kilkucentymetrowy
kawałek białej części pora 2 ogórki
konserwowe (10 dag) 10 dag
żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona
makrela sól majonez – u
mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej DO
PRZYBRANIA: gruby
szczypior z dymki kilka
wędzonych szprotek bez głowy
Wykonanie:
Ziemniaki i
marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam. Pora
opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka
ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i
pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso
makreli obrałam z ości i rozdrobniłam. Szczypior
opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki, marchew,
ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami. W
przezroczystej salaterce układałam warstwami:
1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora
– 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w
takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma
łyżkami majonezu. Trzonkiem
widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami
do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką
ilością pokrojonego szczypioru.
sałatka na pewno pyszna :) ale pluskające rybki genialne !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Dziękuję Myszko, sałatka rzeczywiście świetna, o ile oczywiście ktoś lubi wędzone rybki :)
Usuń