Sałatka ,,Pluskające rybki’’
Pozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania.
Składniki:
2 ziemniaki
(20 dag)
2 marchewki
(25 dag)
kilkucentymetrowy
kawałek białej części pora
2 ogórki
konserwowe (10 dag)
10 dag
żółtego sera – u mnie morski
2 jajka
1 średnia wędzona
makrela
sól
majonez – u
mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej
DO
PRZYBRANIA:
gruby
szczypior z dymki
kilka
wędzonych szprotek bez głowy
Wykonanie:
Ziemniaki i
marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam.
Pora
opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie.
Jajka
ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i
pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
Mięso
makreli obrałam z ości i rozdrobniłam.
Szczypior
opłukałam i osuszyłam.
Ziemniaki, marchew,
ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami.
W
przezroczystej salaterce układałam warstwami:
1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora
– 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w
takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma
łyżkami majonezu.
Trzonkiem
widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami
do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką
ilością pokrojonego szczypioru.
sałatka na pewno pyszna :) ale pluskające rybki genialne !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Dziękuję Myszko, sałatka rzeczywiście świetna, o ile oczywiście ktoś lubi wędzone rybki :)
Usuń