Z czym zjeść młode ziemniaczki? Oczywiście z błyskawicznym chłodnikiem i smażoną kiełbasą :)
Błyskawiczny chłodnik na kefirze
Składniki:
400 g kefiru
(2% tłuszczu) 3 czubate
łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki
koncentratu buraczanego (u mnie Pińczów) 1 ząbek
czosnku 2 łyżki
posiekanego świeżego koperku sól pieprz sok z
cytryny do posypania
posiekany cienki szczypior
Wykonanie:
Kefir,
śmietanę i koncentrat buraczany dokładnie wymieszałam, tak aby nie pozostały
grudki śmietany. Ząbek czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam do
roztrzepanego kefiru razem z posiekanym koperkiem. Doprawiłam do smaku solą,
pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlałam do dwóch miseczek, posypałam posiekanym
szczypiorkiem. Podałam chłodnik z
ugotowanymi młodymi ziemniakami wielkości orzeszka i usmażoną na patelni
kiełbasą śląską.
piękny kolor ma:) musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńJest smaczny :)
Usuń