Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe
W planach miał być gulasz indyczy, ale z konieczności przekształcił się w to wegańskie, bardzo smaczne danie :)
Składniki:
2 łyżki
oleju
1 cebula
1 ząbek
czosnku
1/2 dużej
marchewki
1 zielona
papryka
1/2
czerwonej papryki
4 małe
cukinie
1 puszka 425
ml pomidorów krojonych
1 puszka 425
ml ciecierzycy konserwowej
sól
pieprz
ostra
papryka w proszku
słodka
papryka w proszku
suszona
bazylia
suszone
oregano
cukier
Wykonanie:
Cebulę,
czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z
papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam:
cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w
kostkę, czosnek drobno posiekałam.
W rondlu
rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się
szklista, dodałam marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu kilka minut.
Następnie
dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach
smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia
dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie
przypaliły. Na końcu dodałam pomidory z
puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą
papryką, cukrem, bazylią i oregano, i
dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go podlać niewielką ilością wody.
pycha:) lubię takie konkretne dania:)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście moje danie, jestem zszokowana bezczelnością tego pana... Bardzo dziękuję za informację i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście zostało :(
OdpowiedzUsuńBardzo trudno wytępić takie złodziejskie blogi, na miejsce jednego powstają dwa następne. Nie rozumiem w jakim celu ludzie zakładają takie strony, tracą czas i energię, którą mogliby spożytkować na stworzenie czegoś własnego...