Na którymś z ostatnich opakowań proszku do pieczenia znalazłam przepis na ciasto jogurtowe. Urzekła mnie jego prostota i szybkość wykonania, a że potrzebowałam upiec coś naprawdę błyskawicznego, wiec pozwoliłam sobie go wykorzystać.
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej 3/4 szklanki
cukru łyżeczka
cukru wanilinowego 2 łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta
soli 4 jajka 2/3 szklanki
oleju rzepakowego 150 g
jogurtu naturalnego puszka 425
ml ananasa w kawałkach w syropie cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Ananasy wyłożyłam
na sito i bardzo dokładnie osączyłam z syropu (syrop zachowałam do czegoś
innego). Blaszkę o
wymiarach 25x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem. Do miski
przesiałam mąkę, dodałam do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do
pieczenia i sól. Zamieszałam. Dołożyłam
całe jajka, olej i jogurt. Całość
miksowałam 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej
papierem blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyłam kawałki ananasa. Blachę
wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut. Po
ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Jak dla mnie, to ananas pasował do niego idealnie - ciasto mięciutkie i delikatne, a do tego zdecydowany w smaku ananas o zupełnie odmiennej konsystencji :)
dziekuje za przepis ,pierwszy raz zrobilam takie ciasto z olejem i ananasem ,jest w tej chwili w piekarniku ,wyroslo wspaniale ,czekam teraz ,aby troche przestyglo , a potem podam go lekko cieple z lodami waniliowymi ,napisze jak mi ono smakowalo
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best
takie ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest błyskawiczne i naprawdę smaczne :)
UsuńCiasto z ananasem to może być coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, to ananas pasował do niego idealnie - ciasto mięciutkie i delikatne, a do tego zdecydowany w smaku ananas o zupełnie odmiennej konsystencji :)
UsuńFajny prościuch :) zrobię sobie taki z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem będzie pyszne :)
Usuńmozna włożyć cos zamiast oleju jak nie mam ?
OdpowiedzUsuńZupełnie spokojnie olej można zastąpić stopionym i przestudzonym masłem, albo margaryną. Powodzenia :)
UsuńOczywiście obojętościowo powinna być taka sama ilość
Usuńwłasnie zajadam się ciastem. upiekłam go w foremce "keksowej". pycha
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńI dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
mniam pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńZaraz sie zabieram do pieczenia,nie moge sie doczekac jakie bedzie;-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda się i będzie smakować. Proszę dać znać, bo jestem bardzo ciekawa :)
Usuńdziekuje za przepis ,pierwszy raz zrobilam takie ciasto z olejem i ananasem ,jest w tej chwili w piekarniku ,wyroslo wspaniale ,czekam teraz ,aby troche przestyglo , a potem podam go lekko cieple z lodami waniliowymi ,napisze jak mi ono smakowalo
OdpowiedzUsuńSuper! Czekam z niecierpliwością na opinię :)
UsuńMusi być olej rzepakowy?
OdpowiedzUsuńMożna dać każdy inny o neutralnym smaku, np, słonecznikowy lub z pestek winogron
UsuńWyszło super. Dziękuje za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu :)
UsuńBardzo smaczne, udało mi się, nareszcie wyszło ciasto, nie - zakalec... :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)
UsuńI’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
OdpowiedzUsuńkeep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best
zrobiłam i niestety mi wyszedł zakalec :/ robiłam wszystko wg przepisu
OdpowiedzUsuńStraszna szkoda, że coś poszło nie tak, bo ciasto jest naprawdę pyszne :(
UsuńWłaśnie się pieczę)))
OdpowiedzUsuńSuper! Mam nadzieję, że udało się i smakowało :)
Usuń