Szybkie jogurtowe ciasto z ananasem
Na którymś z ostatnich opakowań proszku do pieczenia znalazłam przepis na ciasto jogurtowe. Urzekła mnie jego prostota i szybkość wykonania, a że potrzebowałam upiec coś naprawdę błyskawicznego, wiec pozwoliłam sobie go wykorzystać.
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej
3/4 szklanki
cukru
łyżeczka
cukru wanilinowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
4 jajka
2/3 szklanki
oleju rzepakowego
150 g
jogurtu naturalnego
puszka 425
ml ananasa w kawałkach w syropie
cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Ananasy wyłożyłam
na sito i bardzo dokładnie osączyłam z syropu (syrop zachowałam do czegoś
innego).
Blaszkę o
wymiarach 25x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem.
Do miski
przesiałam mąkę, dodałam do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do
pieczenia i sól. Zamieszałam.
Dołożyłam
całe jajka, olej i jogurt.
Całość
miksowałam 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej
papierem blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyłam kawałki ananasa.
Blachę
wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut.
Po
ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
takie ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest błyskawiczne i naprawdę smaczne :)
UsuńCiasto z ananasem to może być coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, to ananas pasował do niego idealnie - ciasto mięciutkie i delikatne, a do tego zdecydowany w smaku ananas o zupełnie odmiennej konsystencji :)
UsuńFajny prościuch :) zrobię sobie taki z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem będzie pyszne :)
Usuńmozna włożyć cos zamiast oleju jak nie mam ?
OdpowiedzUsuńZupełnie spokojnie olej można zastąpić stopionym i przestudzonym masłem, albo margaryną. Powodzenia :)
UsuńOczywiście obojętościowo powinna być taka sama ilość
Usuńwłasnie zajadam się ciastem. upiekłam go w foremce "keksowej". pycha
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńI dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
mniam pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńZaraz sie zabieram do pieczenia,nie moge sie doczekac jakie bedzie;-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda się i będzie smakować. Proszę dać znać, bo jestem bardzo ciekawa :)
Usuńdziekuje za przepis ,pierwszy raz zrobilam takie ciasto z olejem i ananasem ,jest w tej chwili w piekarniku ,wyroslo wspaniale ,czekam teraz ,aby troche przestyglo , a potem podam go lekko cieple z lodami waniliowymi ,napisze jak mi ono smakowalo
OdpowiedzUsuńSuper! Czekam z niecierpliwością na opinię :)
UsuńMusi być olej rzepakowy?
OdpowiedzUsuńMożna dać każdy inny o neutralnym smaku, np, słonecznikowy lub z pestek winogron
UsuńWyszło super. Dziękuje za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu :)
UsuńBardzo smaczne, udało mi się, nareszcie wyszło ciasto, nie - zakalec... :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)
UsuńI’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
OdpowiedzUsuńkeep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best
zrobiłam i niestety mi wyszedł zakalec :/ robiłam wszystko wg przepisu
OdpowiedzUsuńStraszna szkoda, że coś poszło nie tak, bo ciasto jest naprawdę pyszne :(
UsuńWłaśnie się pieczę)))
OdpowiedzUsuńSuper! Mam nadzieję, że udało się i smakowało :)
Usuń