poniedziałek, 20 maja 2013

Szybkie jogurtowe ciasto z ananasem


Na którymś z ostatnich opakowań proszku do pieczenia znalazłam przepis na ciasto jogurtowe. Urzekła mnie jego prostota i szybkość wykonania, a że potrzebowałam upiec coś naprawdę błyskawicznego, wiec pozwoliłam sobie go wykorzystać.



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego
150 g jogurtu naturalnego
puszka 425 ml ananasa w kawałkach w syropie
cukier puder do posypania



Wykonanie: 


Ananasy wyłożyłam na sito i bardzo dokładnie osączyłam z syropu (syrop zachowałam do czegoś innego).
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zamieszałam.
Dołożyłam całe jajka, olej i jogurt.
Całość miksowałam 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyłam kawałki ananasa.
Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut.
Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.  





27 komentarzy:

  1. takie ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest błyskawiczne i naprawdę smaczne :)

      Usuń
  2. Ciasto z ananasem to może być coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie, to ananas pasował do niego idealnie - ciasto mięciutkie i delikatne, a do tego zdecydowany w smaku ananas o zupełnie odmiennej konsystencji :)

      Usuń
  3. Fajny prościuch :) zrobię sobie taki z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. mozna włożyć cos zamiast oleju jak nie mam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie spokojnie olej można zastąpić stopionym i przestudzonym masłem, albo margaryną. Powodzenia :)

      Usuń
    2. Oczywiście obojętościowo powinna być taka sama ilość

      Usuń
  5. własnie zajadam się ciastem. upiekłam go w foremce "keksowej". pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :)
      I dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń
  6. Zaraz sie zabieram do pieczenia,nie moge sie doczekac jakie bedzie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że uda się i będzie smakować. Proszę dać znać, bo jestem bardzo ciekawa :)

      Usuń
  7. dziekuje za przepis ,pierwszy raz zrobilam takie ciasto z olejem i ananasem ,jest w tej chwili w piekarniku ,wyroslo wspaniale ,czekam teraz ,aby troche przestyglo , a potem podam go lekko cieple z lodami waniliowymi ,napisze jak mi ono smakowalo



    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być olej rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać każdy inny o neutralnym smaku, np, słonecznikowy lub z pestek winogron

      Usuń
  9. Wyszło super. Dziękuje za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne, udało mi się, nareszcie wyszło ciasto, nie - zakalec... :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)

      Usuń
  11. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
    keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam i niestety mi wyszedł zakalec :/ robiłam wszystko wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Straszna szkoda, że coś poszło nie tak, bo ciasto jest naprawdę pyszne :(

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że udało się i smakowało :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...