Wieprzowe serca w warzywach
Pyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi...
Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :)
Składniki:
50 dag serc
wieprzowych
1 łyżka mąki
pszennej
2 łyżki
oleju
2 szklanki
wrzącej wody + na dolewki
3 ziela
angielskie
liść laurowy
30 dag
mrożonej mieszanki warzywnej – kalafior, brokuł, marchew
5 dag
mrożonego groszku
sól
pieprz
dużo
suszonego koperku
Wykonanie:
Serca
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z
łyżką mąki.
W rondelku
rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i smażyłam kilka minut, często mieszając.
Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam
pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam
odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą.
Kiedy serca
były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały
dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek.
Gotowałam na
wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Mnie się wprawdzie troszkę za mocno
rozgotowały, bo zagapiłam się na film, ale rozgotowane różyczki kalafiora
dodatkowo fajnie zagęściły sosik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)