Czasami zdarza się, że nie utrafię z ilością farszu i zostaje mi troszkę ciasta. Nie stanowi to żadnego problemu - ścieram na tarce jabłko, których w domu nigdy nie brakuje, posypuję cynamonem i cukrem, i mam wspaniały farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :)
Pierogi z jabłkiem i cynamonem |
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki
mąki + do podsypania
szczypta
soli
około 2/3
szklanki letniej wody
FARSZ:
2 jabłka
cynamon
cukier –
jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie
DODATKOWO:
do gotowania
pierogów: sól i łyżka oleju
do podania:
śmietana kwaśna z cukrem
albo bita
śmietana
opcjonalnie
wiórki kokosowe do posypania
Pierogi z jabłkiem i cynamonem |
O, nigdy nie moczyłam w zimnej wodzie pierogów...
OdpowiedzUsuńWiesz Madziu, ja je tylko hartuję, bo po pierwsze nie przepadam za rozgotowanymi, a po drugie takie z owocami można wtedy od razu zajadać :)
UsuńZ chęcią zjadłabym takie pierogi.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/