Chłodnik z kalarepką i rzodkiewką
Kolejna propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień.
Składniki:
400 g
jogurtu naturalnego
4 łyżki
śmietany kremówki 30%
1 ząbek
czosnku
2 duże
rzodkiewki
kawałek
kalarepki
2 łyżki
posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
sól
pieprz
sok z
cytryny
2 jajka
Wykonanie:
Jajka
ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i pokroiłam w
ćwiartki. W miseczce dokładnie roztrzepałam jogurt i śmietanę. Koperek i
szczypiorek opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Rzodkiewkę i
kalarepkę umyłam, odkroiłam kawałek kalarepki i obrałam go. Warzywa starłam na
tarce o grubych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Smak powinien być wyraźny. Chłodnik podałam z ugotowanymi na twardo
jajkami i usmażonymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń