Kolejna propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień.
Składniki: 400 g
jogurtu naturalnego 4 łyżki
śmietany kremówki 30% 1 ząbek
czosnku 2 duże
rzodkiewki kawałek
kalarepki 2 łyżki
posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego
szczypiorku sól pieprz sok z
cytryny 2 jajka
Wykonanie: Jajka
ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i pokroiłam w
ćwiartki. W miseczce dokładnie roztrzepałam jogurt i śmietanę. Koperek i
szczypiorek opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Rzodkiewkę i
kalarepkę umyłam, odkroiłam kawałek kalarepki i obrałam go. Warzywa starłam na
tarce o grubych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Smak powinien być wyraźny. Chłodnik podałam z ugotowanymi na twardo
jajkami i usmażonymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń