Faszerowane pomidory
W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :)
Składniki:
4 średnie
pomidory – 55 dag
4 duże
zielone oliwki
3 pieczarki
– 7 dag
masło
sklarowane do usmażenia pieczarek
4 dag
żółtego sera
2 kopiaste
łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego
sól
tymianek
masło do
wysmarowania formy
Wykonanie:
Pomidory opłukałam,
osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam
je w środku solą.
Oliwki
pokroiłam w plasterki.
Pieczarki
oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości
sklarowanego masła, odparowując cały płyn.
Ser starłam
na tarce z dużymi oczkami.
Miąższ
pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku.
W misce
wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty
ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem.
Z pomidorów
wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem,
przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami.
Foremkę
żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do
nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180°C z termo obiegiem.
są pyszne takie na ciepło!
OdpowiedzUsuńTo prawda, są pyszne :)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych warzyw, to musi się zmienić! :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Myślę, że to dobry pomysł, są zdrowe i smaczne :)
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
bardzo lubię takie danie zwłaszcza z grilla:)
OdpowiedzUsuńNa grillu jeszcze nie robiłam, ale nic straconego :)
UsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń