wtorek, 14 maja 2013

Faszerowane pomidory


W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :)



Składniki:
4 średnie pomidory – 55 dag
4 duże zielone oliwki
3 pieczarki – 7 dag
masło sklarowane do usmażenia pieczarek
4 dag żółtego sera
2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego
sól
tymianek
masło do wysmarowania formy




Wykonanie:
Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą.
Oliwki pokroiłam w plasterki.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości sklarowanego masła, odparowując cały płyn.
Ser starłam na tarce z dużymi oczkami.
Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku.
W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem.
Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami.
Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180°C z termo obiegiem.







8 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych warzyw, to musi się zmienić! :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to dobry pomysł, są zdrowe i smaczne :)
      Dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  2. bardzo lubię takie danie zwłaszcza z grilla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na grillu jeszcze nie robiłam, ale nic straconego :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...