Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami
Sezon rabarbarowy rozpoczęty, tymczasem w zakamarkach mojej zamrażarki znalazłam jeszcze kilka paczuszek rabarbaru - obranego, pokrojonego i przesypanego cukrem. Pomyślałam, że fajnie byłoby ugotować z niego kompot, a że w ręce wpadły mi również przywiezione z pracy jabłka, na zjedzenie których nie znalazłam wolnej chwili, przygotowałam kompot mieszany.
Składniki:
45 dag
rabarbaru – u mnie mrożony
40 dag
jabłek (2 szt.)
2 litry i 1
szklanka wody
łyżeczka
cukru wanilinowego
3 goździki
cukier do
smaku
Wykonanie:
Rabarbar
rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie
obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam,
przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę
pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam
przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i
goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu,
aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku.
Kompot
odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam
do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka kawałków jabłek,
oczyszczonych z rozgotowanego rabarbaru.
bardzo lubię takiej napoje latem:)
OdpowiedzUsuńJa również, i bardzo ubolewam, że kompoty popadły w niełaskę na rzecz kupnych napojów.
Usuń