sobota, 25 maja 2013

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami


Sezon rabarbarowy rozpoczęty, tymczasem w zakamarkach mojej zamrażarki znalazłam jeszcze kilka paczuszek rabarbaru - obranego, pokrojonego i przesypanego cukrem. Pomyślałam, że fajnie byłoby ugotować z niego kompot, a że w ręce wpadły mi również przywiezione z pracy jabłka, na zjedzenie których nie znalazłam wolnej chwili, przygotowałam kompot mieszany.



Składniki:
45 dag rabarbaru – u mnie mrożony
40 dag jabłek (2 szt.)
2 litry i 1 szklanka wody
łyżeczka cukru wanilinowego
3 goździki
cukier do smaku


Wykonanie:
Rabarbar rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu, aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku.
Kompot odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka kawałków jabłek, oczyszczonych z rozgotowanego rabarbaru.



2 komentarze:

  1. bardzo lubię takiej napoje latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, i bardzo ubolewam, że kompoty popadły w niełaskę na rzecz kupnych napojów.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...