Ryż kakaowy na sojowym mleku z borówkami
Lubię mannę i ryż na mleku, ale niestety mleko nie lubi mnie. Od jakiegoś więc czasu zaczęłam eksperymentować z mlekiem sojowym. Wiadomo, że to nie to samo, ale już przyzwyczaiłam się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :)
Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :)
Składniki:
1 szklanka
mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka
ciemnego kakao
4 łyżki
płatków ryżowych błyskawicznych
cukier do
smaku – opcjonalnie
5 dag
borówki amerykańskiej
cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Mleko
wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe
i gotowałam na wolnym ogniu aż masa zaczęła gęstnieć. Posłodziłam do smaku.
Odstawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Borówki
opłukałam i osuszyłam.
Miseczkę
wyłożyłam folią kanapkową, na jej dnie ułożyłam borówki, a na nie wyłożyłam
lekko przestudzoną masę ryżową. Delikatnie przygniotłam i wyrównałam
powierzchnię.
Po chwili położyłam
miseczkę na talerzu do góry dnem, zdjęłam miseczkę i folię.
Wierzch
posypałam cukrem pudrem.
Bardzo smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie albo deser :) Uwielbiam domowy ryż na słodko.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam sobie ten deserek na kolację i w tym charakterze też się doskonale sprawdził :)
Usuń