piątek, 17 maja 2013

Ryż kakaowy na sojowym mleku z borówkami


Lubię mannę i ryż na mleku, ale niestety mleko nie lubi mnie. Od jakiegoś więc czasu zaczęłam eksperymentować z mlekiem sojowym. Wiadomo, że to nie to samo, ale już przyzwyczaiłam się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :)
Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :)



Składniki:


1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka ciemnego kakao
4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych
cukier do smaku – opcjonalnie
5 dag borówki amerykańskiej
cukier puder do posypania



Wykonanie:


Mleko wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe i gotowałam na wolnym ogniu aż masa zaczęła gęstnieć. Posłodziłam do smaku. Odstawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Borówki opłukałam i osuszyłam.
Miseczkę wyłożyłam folią kanapkową, na jej dnie ułożyłam borówki, a na nie wyłożyłam lekko przestudzoną masę ryżową. Delikatnie przygniotłam i wyrównałam powierzchnię.
Po chwili położyłam miseczkę na talerzu do góry dnem, zdjęłam miseczkę i folię.
Wierzch posypałam cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie albo deser :) Uwielbiam domowy ryż na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam sobie ten deserek na kolację i w tym charakterze też się doskonale sprawdził :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...