Lubię mannę i ryż na mleku, ale niestety mleko nie lubi mnie. Od jakiegoś więc czasu zaczęłam eksperymentować z mlekiem sojowym. Wiadomo, że to nie to samo, ale już przyzwyczaiłam się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :) Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :)
Składniki:
1 szklanka
mleka sojowego naturalnego 1 łyżeczka
ciemnego kakao 4 łyżki
płatków ryżowych błyskawicznych cukier do
smaku – opcjonalnie 5 dag
borówki amerykańskiej cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Mleko
wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe
i gotowałam na wolnym ogniu aż masa zaczęła gęstnieć. Posłodziłam do smaku.
Odstawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Borówki
opłukałam i osuszyłam. Miseczkę
wyłożyłam folią kanapkową, na jej dnie ułożyłam borówki, a na nie wyłożyłam
lekko przestudzoną masę ryżową. Delikatnie przygniotłam i wyrównałam
powierzchnię. Po chwili położyłam
miseczkę na talerzu do góry dnem, zdjęłam miseczkę i folię. Wierzch
posypałam cukrem pudrem.
Bardzo smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie albo deser :) Uwielbiam domowy ryż na słodko.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam sobie ten deserek na kolację i w tym charakterze też się doskonale sprawdził :)
Usuń