Bardzo zaniedbałam moje kuchenne zapiski. Przyznaję bez bicia: spędzając ostatnio w domu tylko 8 godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów.
Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :)
A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :)
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką |
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
6 dag drobnego cukru do wypieków
6 dag miękkiego masła
łyżeczka cukru wanilinowego
szklanka letniego mleka
szczypta soli
masło do formy
OBŁOŻENIE:
30 dag mrożonego rabarbaru
2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag zimnego masła
5 dag cukru kryształu
szczypta soli
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką |
Wygląda pysznie ! I świetnie pokazany przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńMmm, boska! Też już niecierpliwie czekam na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ja właśnie dzisiaj spotkałam już świeży na bazarze, czyli rabarbarowy sezon się zaczął :)
mniam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie tego przepisu do akcji rabarbarowej!:)
A ja dziękuję za przyjęcie go do akcji :)
Usuń