piątek, 10 maja 2013

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Bardzo zaniedbałam moje kuchenne zapiski. Przyznaję bez bicia: spędzając ostatnio w domu tylko 8 godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów. 
Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :)
A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :)


Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Składniki:


CIASTO:
50 dag mąki
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
6 dag drobnego cukru do wypieków
6 dag miękkiego masła
łyżeczka cukru wanilinowego
szklanka letniego mleka
szczypta soli
masło do formy


OBŁOŻENIE:
30 dag mrożonego rabarbaru
2 łyżki cukru


KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag zimnego masła
5 dag cukru kryształu
szczypta soli


Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Wykonanie:


CIASTO:

do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże urosły.
Do miski dodałam resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.


OBŁOŻENIE:

rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia.


KRUSZONKA:

w miseczce umieściłam składniki kruszonki i posiekałam je za pomocą siekaczki.


CIĄG DALSZY:

foremkę posmarowałam masłem ( u mnie forma na tartę o średnicy  28 cm, ale może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka).
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się wypiekło.


Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga White Plate.







6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ! I świetnie pokazany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, boska! Też już niecierpliwie czekam na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      A ja właśnie dzisiaj spotkałam już świeży na bazarze, czyli rabarbarowy sezon się zaczął :)

      Usuń
  3. mniam:)
    dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji rabarbarowej!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za przyjęcie go do akcji :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...