Kolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube ciasto :)
Składniki:
CIASTO: 2 szklanki
mąki pszennej na pizzę 1/3 łyżeczki
soli 1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego 2 dag
świeżych drożdży szczypta
cukru łyżeczka
oliwy z oliwek ok. 3/4
szklanki letniej wody
OBŁOŻENIE: 40 dag
pieczarek 1 cebula łyżeczka
sklarowanego masła sól pieprz ketchup do
posmarowania wierzchu ulubiona przyprawa
do pizzy 125 g
mozzarelli w zalewie
Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski.
Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi
łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką
papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty
zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam
gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni,
przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż
podwoiło objętość – około 20-30 minut.Pieczarki
oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w dość
grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę,
dołożyłam pokrojone pieczarki i smażyłam do odparowania całego płynu.
Odstawiłam do przestudzenia. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w
cienkie plastry. Formę na
tartę o średnicy 28 cm wysmarowałam masłem. Wyrośnięte ciasto przebiłam i
wylepiłam nim formę. Wierzch posmarowałam ketchupem, posypałam przyprawą do
pizzy i obłożyłam przestudzonymi pieczarkami. Na pieczarkach rozłożyłam
mozzarellę. Formę
odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzałam do
200*C z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)