20-25 dag
pieczarek mała cebula łyżeczka
masła sklarowanego 3 kotlety ze
schabu środkowego sól pieprz suszony
koperek 2 łyżki mąki
pszennej 3 łyżki
bułki tartej 1 jajko 2 łyżki
oleju
Wykonanie:
Pieczarki
oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w
kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i dołożyłam
pokrojone pieczarki. Smażyłam na dość ostrym ogniu do całkowitego odparowania
płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Odstawiłam do przestudzenia. Kotlety
opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozklepałam tłuczkiem, z obu stron
oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posypałam suszonym koperkiem. Na
każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i
spięłam je wykałaczkami. Do jednego
pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do
trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg
uznania). Roladki
panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z
roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane
mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze
wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod
przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie
roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam
resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam
na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu
wykałaczki ;) Roladki
podałam z ryżem i mizerią.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Są pyszne :)
Usuń