Roladki z pieczarkami na pieczarkach
Pyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :)
Składniki:
20-25 dag
pieczarek
mała cebula
łyżeczka
masła sklarowanego
3 kotlety ze
schabu środkowego
sól
pieprz
suszony
koperek
2 łyżki mąki
pszennej
3 łyżki
bułki tartej
1 jajko
2 łyżki
oleju
Wykonanie:
Pieczarki
oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w
kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i dołożyłam
pokrojone pieczarki. Smażyłam na dość ostrym ogniu do całkowitego odparowania
płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Odstawiłam do przestudzenia.
Kotlety
opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozklepałam tłuczkiem, z obu stron
oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posypałam suszonym koperkiem. Na
każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i
spięłam je wykałaczkami.
Do jednego
pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do
trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg
uznania).
Roladki
panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z
roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane
mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze
wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod
przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa.
Miękkie
roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam
resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam
na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu
wykałaczki ;)
Roladki
podałam z ryżem i mizerią.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Są pyszne :)
Usuń