sobota, 18 maja 2013

Błyskawiczny chłodnik na kefirze

Z czym zjeść młode ziemniaczki? Oczywiście z błyskawicznym chłodnikiem i smażoną kiełbasą :)


Błyskawiczny chłodnik na kefirze


Składniki:


400 g kefiru (2% tłuszczu)
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki koncentratu buraczanego (u mnie Pińczów)
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól
pieprz
sok z cytryny
do posypania posiekany cienki szczypior




Wykonanie:


Kefir, śmietanę i koncentrat buraczany dokładnie wymieszałam, tak aby nie pozostały grudki śmietany. Ząbek czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam do roztrzepanego kefiru razem z posiekanym koperkiem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlałam do dwóch miseczek, posypałam posiekanym szczypiorkiem. Podałam chłodnik  z ugotowanymi młodymi ziemniakami wielkości orzeszka i usmażoną na patelni kiełbasą śląską.




2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...