Przepis miałam wstawić już wczoraj, ale jak to bywa u kobiet pracujących - czas ma bardzo dziwne zdolności umykania nie wiadomo gdzie i nie wiadomo kiedy, więc zwyczajnie nie zdążyłam. Dzisiaj zapraszam na cudowne, delikatne, słodkie i pachnące, mocno uzależniające ciasto - serniczek z masą kajmakową. Wprawdzie dawno już został zjedzony, ale na samo jego wspomnienie ślinka napływa mi do ust :) Przepis źródłowy znalazłam TUTAJ i bardzo dziękuję za niego Pani Teresce :)
SPÓD: 20 dag herbatników petit beurre 9 dag masła
WIERZCH: 75 dag trzykrotnie mielonego sera na sernik 14 dag cukru 16 g cukru wanilinowego 3 jajka rozmiar L 125 g śmietanki kremówki 30% łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka masy krówkowej
WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (kółko na dno i pasek na boki). Herbatniki rozkruszyłam drewnianym tłuczkiem. Masło stopiłam w rondelku, wlałam do herbatników i wymieszałam. Kruszonkę przesypałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i ugniotłam. Odstawiłam do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam. Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam. Masę wylałam na schłodzony spód. Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową. Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej. Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki. Piekłam 70 minut. Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce.
pycha:) moja ulubiona wersja sernika:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tego sernika nie da się nie lubić :)
UsuńWygląda cudownie :) Serniki z krówką komponują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też tak uważam :)
Usuń