Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach
Gęsta, pachnąca wędzonką, solidna zupa na chłodne dni.
SKŁADNIKI:
30 dag
wędzonych skrzydełek z kurczaka
2 litry wody
1/2 szklanki
pęczaku
sól
4 ziela
angielskie
liść laurowy
45 dag
obranych ziemniaków
15 dag
włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
pieprz
WYKONANIE:
Kaszę opłukałam
na sicie pod bieżącą wodą.
Skrzydełka
zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam osączoną kaszę, ziele
angielskie i liść laurowy.
Posoliłam do
smaku.
Gotowałam na
wolnym ogniu do momentu, aż kasza zaczęła się rozklejać.
Ziemniaki i
włoszczyznę obrałam, umyłam.
Ziemniaki
pokroiłam kostkę, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi
oczkami, pora posiekałam.
Warzywa
dodałam do rondla, gotowałam do miękkości ziemniaków.
Doprawiłam
pieprzem i jeszcze solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)