Gęsta, pachnąca wędzonką, solidna zupa na chłodne dni.
SKŁADNIKI: 30 dag
wędzonych skrzydełek z kurczaka 2 litry wody 1/2 szklanki
pęczaku sól 4 ziela
angielskie liść laurowy 45 dag
obranych ziemniaków 15 dag
włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) pieprz
WYKONANIE: Kaszę opłukałam
na sicie pod bieżącą wodą. Skrzydełka
zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam osączoną kaszę, ziele
angielskie i liść laurowy. Posoliłam do
smaku. Gotowałam na
wolnym ogniu do momentu, aż kasza zaczęła się rozklejać. Ziemniaki i
włoszczyznę obrałam, umyłam. Ziemniaki
pokroiłam kostkę, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi
oczkami, pora posiekałam. Warzywa
dodałam do rondla, gotowałam do miękkości ziemniaków. Doprawiłam
pieprzem i jeszcze solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)