piątek, 25 października 2013

Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem

Kto nie lubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie!
Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :)





SKŁADNIKI:
główka kapusty włoskiej – u mnie 1,1 kg
30 dag grzybów leśnych – u mnie mieszanka podgrzybków i opieniek
łyżka masła sklarowanego
sól
pieprz


SOS BESZAMELOWY:
duża łyżka masła sklarowanego
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
10 dag żółtego sera – u mnie gouda
sól
pieprz
świeżo otarta gałka muszkatołowa


DODATKOWO:
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
posiekana natka pietruszki do posypania




WYKONANIE:
Na łyżce masła obsmażyłam oczyszczone, umyte i pokrojone na kawałki grzyby, podlałam je wodą i dusiłam pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu podlewałam odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Na koniec odparowałam płyn, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, umyłam, pokroiłam na sześć części tak, aby przy każdej został kawałek głąba. Szóstki włożyłam na osolony wrzątek i gotowałam około 7 minut. Wyjęłam z wody, osączyłam.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Żaroodporną formę wysmarowałam masłem.
Szóstki kapusty ułożyłam w formie, obłożyłam uduszonymi grzybami, część z nich powciskałam pod wierzchnie liście kapusty.
W rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę, przesmażyłam ją przez chwilkę bez zrumieniania, strużką wlałam zimne mleko cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania gotowałam kilka minut do zgęstnienia.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszałam z utartym na grube wiórki żółtym serem.
Sosem polałam kapustę, formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Zapiekałam 15 minut.

Przed podaniem posypałam natką pietruszki.






2 komentarze:

  1. SMACZNY POMYSŁ:) CHETNIE BY SPRÓBOWAŁA:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie mój, ale rzeczywiście bardzo smaczny, spróbuj koniecznie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...