Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem
Kto nie lubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie!
Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :)
SKŁADNIKI:
główka
kapusty włoskiej – u mnie 1,1 kg
30 dag
grzybów leśnych – u mnie mieszanka podgrzybków i opieniek
łyżka masła
sklarowanego
sól
pieprz
SOS
BESZAMELOWY:
duża łyżka
masła sklarowanego
1,5 łyżki
mąki pszennej
1,5 szklanki
mleka
10 dag
żółtego sera – u mnie gouda
sól
pieprz
świeżo otarta gałka muszkatołowa
DODATKOWO:
masło do
wysmarowania naczynia do zapiekania
posiekana
natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Na łyżce
masła obsmażyłam oczyszczone, umyte i pokrojone na kawałki grzyby, podlałam je
wodą i dusiłam pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu podlewałam
odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Na koniec odparowałam płyn, doprawiłam
do smaku solą i pieprzem.
Kapustę
obrałam z brzydkich wierzchnich liści, umyłam, pokroiłam na sześć części tak,
aby przy każdej został kawałek głąba. Szóstki włożyłam na osolony wrzątek i
gotowałam około 7 minut. Wyjęłam z wody, osączyłam.
Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Żaroodporną formę wysmarowałam
masłem.
Szóstki
kapusty ułożyłam w formie, obłożyłam uduszonymi grzybami, część z nich
powciskałam pod wierzchnie liście kapusty.
W rondlu
rozpuściłam masło, wsypałam mąkę, przesmażyłam ją przez chwilkę bez
zrumieniania, strużką wlałam zimne mleko cały czas mieszając. Nie przerywając
mieszania gotowałam kilka minut do zgęstnienia.
Doprawiłam
do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszałam z utartym na grube
wiórki żółtym serem.
Sosem
polałam kapustę, formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Zapiekałam
15 minut.
Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
SMACZNY POMYSŁ:) CHETNIE BY SPRÓBOWAŁA:)
OdpowiedzUsuńPomysł nie mój, ale rzeczywiście bardzo smaczny, spróbuj koniecznie :)
Usuń