Puszyste, pachnące cynamonem, ze słodkim wnętrzem z domowej marmolady z pigwy. Oczywiście można dać do środka co tylko dusza zapragnie, ale pigwowa marmolada ma niepowtarzalny smak i aromat :) Wypiek polecam wszystkim, a szczególnie osobom bardzo zapracowanym, ponieważ od wymyślenia tych muffinek do wyjęcia ich z piekarnika upłynęło nie więcej niż 35 minut :) Smacznego!
NA 12 SZTUK
SKŁADNIKI
SUCHE: 2 szklanki
mąki pszennej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
sody oczyszczonej 10 dag cukru 1 łyżeczka
cynamonu 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą wanilią
WYKONANIE: Blaszkę do muffinek
wyłożyłam papilotkami. Piekarnik
rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Do jednej
miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe składniki suche i wymieszałam. W drugiej
misce umieściłam wszystkie składniki mokre i dokładnie je roztrzepałam. Składniki
mokre wlałam do składników suchych i niezbyt starannie wymieszałam je łyżką. Do papilotek
rozłożyłam połowę masy. Do każdej
babeczki dołożyłam po łyżeczce marmolady, a następnie rozłożyłam pozostałą
masę. Wierzch
posypałam cukrem perlistym. Piekłam 20
minut. Wystudziłam
na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)