Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy
Puszyste, pachnące cynamonem, ze słodkim wnętrzem z domowej marmolady z pigwy. Oczywiście można dać do środka co tylko dusza zapragnie, ale pigwowa marmolada ma niepowtarzalny smak i aromat :)
Wypiek polecam wszystkim, a szczególnie osobom bardzo zapracowanym, ponieważ od wymyślenia tych muffinek do wyjęcia ich z piekarnika upłynęło nie więcej niż 35 minut :) Smacznego!
NA 12 SZTUK
SKŁADNIKI
SUCHE:
2 szklanki
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
10 dag cukru
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
cukru z prawdziwą wanilią
SKŁADNIKI
MOKRE:
30 dag
jogurtu bałkańskiego
2 jajka
0,5 szklanki
oleju rzepakowego
cukier
perlisty do posypania
WYKONANIE:
Blaszkę do muffinek
wyłożyłam papilotkami.
Piekarnik
rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
Do jednej
miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe składniki suche i wymieszałam.
W drugiej
misce umieściłam wszystkie składniki mokre i dokładnie je roztrzepałam.
Składniki
mokre wlałam do składników suchych i niezbyt starannie wymieszałam je łyżką.
Do papilotek
rozłożyłam połowę masy.
Do każdej
babeczki dołożyłam po łyżeczce marmolady, a następnie rozłożyłam pozostałą
masę.
Wierzch
posypałam cukrem perlistym.
Piekłam 20
minut.
Wystudziłam
na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)