poniedziałek, 7 października 2013

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem

Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny.



CIASTO:
45 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 jajko
2 żółtka
w razie potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść


OBŁOŻENIE:
bułka tarta do posypania ciasta pod jabłkami
4 jabłka średniej wielkości
cynamon


BUDYŃ:
2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru


WYKONANIE:
Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką.
Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto.
Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą.
Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą.
Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię.
Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut.
Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.










6 komentarzy:

  1. lubię takie ciacha , mniam :) wygląda mniamniuśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi tam się podoba w takich naturalnych barwach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wlasnie sie piecze. Zobaczymy jakie jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że udało się i smakowało :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...