Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem
Delikatne,
ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i
eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny.
CIASTO: 45 dag mąki
pszennej – u mnie typ 650 1 szklanka
cukru pudru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 25 dag
margaryny 1 jajko 2 żółtka w razie
potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść
OBŁOŻENIE: bułka tarta
do posypania ciasta pod jabłkami 4 jabłka
średniej wielkości cynamon
WYKONANIE: Przesianą
mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodałam
zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką. Dodałam
jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto. Podzieliłam
je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą. Jedną część
na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki. Blachę o
wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z
lodówki, posypałam je bułką tartą. Jabłka
umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki.
Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem. Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Ugotowałam
budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię. Na wierzch
starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Blachę
wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut. Po
wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
lubię takie ciacha , mniam :) wygląda mniamniuśnie ;)
OdpowiedzUsuńMi tam się podoba w takich naturalnych barwach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie także :)
UsuńCiasto wlasnie sie piecze. Zobaczymy jakie jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że udało się i smakowało :)
Usuń