Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem
Delikatne,
ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i
eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny.
CIASTO:
45 dag mąki
pszennej – u mnie typ 650
1 szklanka
cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
25 dag
margaryny
1 jajko
2 żółtka
w razie
potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść
OBŁOŻENIE:
bułka tarta
do posypania ciasta pod jabłkami
4 jabłka
średniej wielkości
cynamon
BUDYŃ:
2 budynie
śmietankowe z białą czekoladą
3 szklanki
mleka
3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Przesianą
mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodałam
zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką.
Dodałam
jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto.
Podzieliłam
je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą.
Jedną część
na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Blachę o
wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z
lodówki, posypałam je bułką tartą.
Jabłka
umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki.
Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Ugotowałam
budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię.
Na wierzch
starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
Blachę
wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut.
Po
wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
lubię takie ciacha , mniam :) wygląda mniamniuśnie ;)
OdpowiedzUsuńMi tam się podoba w takich naturalnych barwach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie także :)
UsuńCiasto wlasnie sie piecze. Zobaczymy jakie jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że udało się i smakowało :)
Usuń