Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Estragon zazwyczaj dodawałam tylko do wątróbki z cebulą i jabłkiem, ale okazało się, że mięso z indyczej piersi również smakuje z nim wybornie :)
SKŁADNIKI:
80 dag
piersi z indyka
50 dag pieczarek
sól
pieprz
2-3 łyżki
oleju
łyżka masła
sklarowanego
cebula
duży ząbek
czosnku
1/3 szklanki
białego wytrawnego wina – u mnie domowe jabłkowe
1 i 1/2
szklanki bulionu
łyżeczka
suszonego estragonu
2 czubate
łyżeczki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki
śmietanki kremówki
natka
pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Piersi
umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, lekko rozgniotłam
dłonią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek
obrałam, posiekałam.
Pieczarki
oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki.
W rondlu
rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam mięso z obu stron, odłożyłam na talerz.
Do oleju ze
smażenia mięsa dołożyłam masło, zeszkliłam cebulę i czosnek, dołożyłam
pieczarki i obsmażyłam.
Do pieczarek
dodałam mięso, podlałam winem i bulionem, wsypałam estragon. Dusiłam około 10
minut.
Mąkę
dokładnie rozprowadziłam w 1/2 szklanki zimnej wody, dodałam do rondla,
zagotowałam.
Na koniec
wlałam kremówkę, doprawiłam sos pieprzem i solą.
Podgrzewałam
razem jeszcze około minuty.
Podałam do
wyboru: z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, ale doskonale pasuje również kasza
jęczmienna, gryczana i makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)