Sernik o smaku krówki
Przepis miałam wstawić już wczoraj, ale jak to bywa u kobiet pracujących - czas ma bardzo dziwne zdolności umykania nie wiadomo gdzie i nie wiadomo kiedy, więc zwyczajnie nie zdążyłam.
Dzisiaj zapraszam na cudowne, delikatne, słodkie i pachnące, mocno uzależniające ciasto - serniczek z masą kajmakową. Wprawdzie dawno już został zjedzony, ale na samo jego wspomnienie ślinka napływa mi do ust :)
Przepis źródłowy znalazłam TUTAJ i bardzo dziękuję za niego Pani Teresce :)
SPÓD:
20 dag herbatników petit beurre
9 dag masła
WIERZCH:
75 dag trzykrotnie mielonego sera na sernik
14 dag cukru
16 g cukru wanilinowego
3 jajka rozmiar L
125 g śmietanki kremówki 30%
łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka masy krówkowej
WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (kółko na dno i pasek na boki).
Herbatniki rozkruszyłam drewnianym tłuczkiem.
Masło stopiłam w rondelku, wlałam do herbatników i wymieszałam.
Kruszonkę przesypałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i ugniotłam.
Odstawiłam do lodówki.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując.
Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam.
Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam. Masę wylałam na schłodzony spód.
Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową.
Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej.
Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki.
Piekłam 70 minut.
Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce.
pycha:) moja ulubiona wersja sernika:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tego sernika nie da się nie lubić :)
UsuńWygląda cudownie :) Serniki z krówką komponują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też tak uważam :)
Usuń