Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI.
SKŁADNIKI:
65 dag
odtłuszczonej łopatki wieprzowej
50 dag
pieczarek
1 cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oleju
2 czubate
łyżeczki mąki pszennej
1/2 szklanki
kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka sosu
sojowego
liść laurowy
4 ziarenka
ziela angielskiego
majeranek
sól
pieprz
WYKONANIE:
Mięso
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą
i pieprzem.
Cebulę i
czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
Pieczarki oczyściłam
i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno).
W rondlu
rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę.
Następnie
dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
Kiedy mięso
było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki.
Kiedy
pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była
zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu.
Dwukrotnie
uzupełniłam odparowaną wodę.
W kubeczku
dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną,
tak aby nie było grudek.
Kiedy mięso
było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i dodałam
majeranek.
Pogotowałam
chwilę, aby mąka przestała być surowa.
Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem.
wygląda smacznie, natomiast proponuje dodać konkretne czasy przygotowania poszczególnych etapów gotowania, dla każdego z nas "chwila" trwa inaczej, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię, obiecuję się poprawić :) Pozdrawiam
Usuńpodpatrzyłem przepis i zrobiłem...dla mnie pycha!!!! dzięki Edyta
OdpowiedzUsuńNie ma za co, cieszę się, że przepis okazał się przydatny :) Dziękuję za skorzystanie z niego :)
UsuńDziękuję za przepis ,ja dodałam jeszcze papryke i ogórka kiszonego .Smakuje znakomicie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, też muszę tak spróbować :)
UsuńDzięki serdeczne za ten przepis ! Zapunktowałem u żony ale i dzieciom smakowało ... Pozdrowionka !!! WaldiViwaldi .
OdpowiedzUsuńSerce rośnie przy czytaniu takich komentarzy! Dziękuję serdecznie za miłe słowa :)
UsuńBardzo się cieszę, że gulasz smakował Pańskiej Rodzinie :)))
Pozdrawiam cieplutko :)
czy taki gulasz będzie smakował jak strogonof? czy można w strogonofie dodać zamiast polędwicy wołowej jakąś inną część wołowiny albo tak jak w tym przepisie wieprzowinę?
OdpowiedzUsuńStrogonow smakuje inaczej, ponieważ inaczej się go przyprawia. Zamiast polędwicy wołowej można użyć do niego ligawy lub udźca wołowego.
Usuń