WYKONANIE: Mięso
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą
i pieprzem. Cebulę i
czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyściłam
i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno). W rondlu
rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę. Następnie
dodałam posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy mięso
było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy
pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była
zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Dwukrotnie
uzupełniłam odparowaną wodę. W kubeczku
dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną,
tak aby nie było grudek. Kiedy mięso
było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i dodałam
majeranek. Pogotowałam
chwilę, aby mąka przestała być surowa. Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem.
wygląda smacznie, natomiast proponuje dodać konkretne czasy przygotowania poszczególnych etapów gotowania, dla każdego z nas "chwila" trwa inaczej, pozdrawiam
Serce rośnie przy czytaniu takich komentarzy! Dziękuję serdecznie za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że gulasz smakował Pańskiej Rodzinie :))) Pozdrawiam cieplutko :)
czy taki gulasz będzie smakował jak strogonof? czy można w strogonofie dodać zamiast polędwicy wołowej jakąś inną część wołowiny albo tak jak w tym przepisie wieprzowinę?
wygląda smacznie, natomiast proponuje dodać konkretne czasy przygotowania poszczególnych etapów gotowania, dla każdego z nas "chwila" trwa inaczej, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię, obiecuję się poprawić :) Pozdrawiam
Usuńpodpatrzyłem przepis i zrobiłem...dla mnie pycha!!!! dzięki Edyta
OdpowiedzUsuńNie ma za co, cieszę się, że przepis okazał się przydatny :) Dziękuję za skorzystanie z niego :)
UsuńDziękuję za przepis ,ja dodałam jeszcze papryke i ogórka kiszonego .Smakuje znakomicie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, też muszę tak spróbować :)
UsuńDzięki serdeczne za ten przepis ! Zapunktowałem u żony ale i dzieciom smakowało ... Pozdrowionka !!! WaldiViwaldi .
OdpowiedzUsuńSerce rośnie przy czytaniu takich komentarzy! Dziękuję serdecznie za miłe słowa :)
UsuńBardzo się cieszę, że gulasz smakował Pańskiej Rodzinie :)))
Pozdrawiam cieplutko :)
czy taki gulasz będzie smakował jak strogonof? czy można w strogonofie dodać zamiast polędwicy wołowej jakąś inną część wołowiny albo tak jak w tym przepisie wieprzowinę?
OdpowiedzUsuńStrogonow smakuje inaczej, ponieważ inaczej się go przyprawia. Zamiast polędwicy wołowej można użyć do niego ligawy lub udźca wołowego.
Usuń