sobota, 5 października 2013

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI.



SKŁADNIKI:
65 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
50 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
sól
pieprz


WYKONANIE:
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
Pieczarki oczyściłam i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno).
W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę.
Następnie dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
Kiedy mięso było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki.
Kiedy pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i  gotowałam pod przykryciem na małym ogniu.
Dwukrotnie uzupełniłam odparowaną wodę.
W kubeczku dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek.
Kiedy mięso było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i dodałam majeranek.
Pogotowałam chwilę, aby mąka przestała być surowa.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.







10 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, natomiast proponuje dodać konkretne czasy przygotowania poszczególnych etapów gotowania, dla każdego z nas "chwila" trwa inaczej, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sugestię, obiecuję się poprawić :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. podpatrzyłem przepis i zrobiłem...dla mnie pycha!!!! dzięki Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, cieszę się, że przepis okazał się przydatny :) Dziękuję za skorzystanie z niego :)

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis ,ja dodałam jeszcze papryke i ogórka kiszonego .Smakuje znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki serdeczne za ten przepis ! Zapunktowałem u żony ale i dzieciom smakowało ... Pozdrowionka !!! WaldiViwaldi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serce rośnie przy czytaniu takich komentarzy! Dziękuję serdecznie za miłe słowa :)
      Bardzo się cieszę, że gulasz smakował Pańskiej Rodzinie :)))
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. czy taki gulasz będzie smakował jak strogonof? czy można w strogonofie dodać zamiast polędwicy wołowej jakąś inną część wołowiny albo tak jak w tym przepisie wieprzowinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strogonow smakuje inaczej, ponieważ inaczej się go przyprawia. Zamiast polędwicy wołowej można użyć do niego ligawy lub udźca wołowego.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...