czwartek, 3 października 2013

Karaibski deser bananowo kokosowy a’la Nigella

Przepis na ten banalnie prosty deser znalazłam w książce "Nigella ekspresowo" i w ułamku sekundy zdecydowałam, że go sobie przygotuję. Przez co najmniej trzy tygodnie zbierałam się, aby kupić ciemny cukier trzcinowy, ale ostatecznie użyłam takiego, jaki akurat miałam w domu. Przez to efekt kolorystyczny diabli wzięli, ale mimo wszystko deser okazał się bardzo fajny - smakował nawet Połówkowi, który zwyczajowo omija szerokim łukiem wszystko, co kokosowe :)





3 PORCJE:
2 małe banany
150 g jogurtu kokosowego
180 g gęstej śmietany 18%
2 łyżki likieru kokosowego
4,5 łyżeczki cukru trzcinowego




WYKONANIE:
Jogurt przy pomocy trzepaczki wymieszałam dokładnie ze śmietaną i likierem.
Banany umyłam, obrałam, pokroiłam w plasterki.
W szerokich szklankach układałam po kolei: 1/2 bananów, 1/2 masy jogurtowo-śmietanowej, 1/3 cukru, 1/2 bananów, 1/2 masy i 2/3 cukru.
Każdą szklankę okleiłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Deser nie jest specjalnie słodki, więc można dodać więcej cukru.







6 komentarzy:

  1. No to ja też poproszę:)
    Edyto zapraszam do siebie na świąteczną rozdawajkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)
    Mój C. uwielbia kokosowe smaki, więc pewnie byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...