sobota, 26 października 2013

Kotleciki nadziewane pomidorkiem koktajlowym

Ostatnio mam fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem.





KOTLECIKI:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego – u mnie od szynki, własnoręcznie mielone
jajko rozmiar L
1,5 łyżki tartego grana padano
ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka tartej bułki
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
8 pomidorków koktajlowych
bułka do panierowania
olej do smażenia


SOS:
puszka 400 g pomidorów krojonych do pizzy
1-2 łyżki oleju
cebula
ząbek czosnku
łyżeczka suszonego oregano
słodka i ostra papryka w proszku
sól
pieprz
cukier


DO PODANIA:
pełnoziarnisty makaron penne



WYKONANIE:


KOTLECIKI:
Do mielonego mięsa dodałam jajko, parmezan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i oregano. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłam.
Masą dokładnie oblepiłam umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, formując osiem kotlecików.
Kotleciki obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam ze wszystkich stron na rumiano.


SOS:
W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą i dusiłam do zgęstnienia. Lekko zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku oregano solą, pieprzem, papryką w proszku i szczyptą cukru, jeszcze chwilkę razem pogotowałam.
Kotleciki podałam na pomidorowym sosie z ugotowanym według przepisu na opakowaniu pełnoziarnistym makaronem penne.












2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...