Kotleciki nadziewane pomidorkiem koktajlowym
Ostatnio mam
fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki
nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem.
KOTLECIKI:
50 dag
mielonego mięsa wieprzowego – u mnie od szynki, własnoręcznie mielone
jajko
rozmiar L
1,5 łyżki
tartego grana padano
ząbek
czosnku
2 łyżki
drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka tartej
bułki
łyżeczka
suszonego oregano
sól
pieprz
8 pomidorków
koktajlowych
bułka do
panierowania
olej do smażenia
SOS:
puszka 400 g
pomidorów krojonych do pizzy
1-2 łyżki
oleju
cebula
ząbek
czosnku
łyżeczka
suszonego oregano
słodka i
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
cukier
DO PODANIA:
pełnoziarnisty
makaron penne
WYKONANIE:
KOTLECIKI:
Do mielonego
mięsa dodałam jajko, parmezan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i oregano. Doprawiłam do smaku solą i
pieprzem, dokładnie wyrobiłam.
Masą
dokładnie oblepiłam umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, formując osiem
kotlecików.
Kotleciki
obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam ze wszystkich stron na rumiano.
SOS:
W rondelku
rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno
posiekany czosnek. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą i dusiłam do
zgęstnienia. Lekko zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku oregano solą,
pieprzem, papryką w proszku i szczyptą cukru, jeszcze chwilkę razem
pogotowałam.
Kotleciki
podałam na pomidorowym sosie z ugotowanym według przepisu na opakowaniu
pełnoziarnistym makaronem penne.
ooo! takie rozwiązanie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń