Ostatnio mam
fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki
nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem.
KOTLECIKI: 50 dag
mielonego mięsa wieprzowego – u mnie od szynki, własnoręcznie mielone jajko
rozmiar L 1,5 łyżki
tartego grana padano ząbek
czosnku 2 łyżki
drobno posiekanej natki pietruszki łyżka tartej
bułki łyżeczka
suszonego oregano sól pieprz 8 pomidorków
koktajlowych bułka do
panierowania olej do smażenia
SOS: puszka 400 g
pomidorów krojonych do pizzy 1-2 łyżki
oleju cebula ząbek
czosnku łyżeczka
suszonego oregano słodka i
ostra papryka w proszku sól pieprz cukier
DO PODANIA: pełnoziarnisty
makaron penne
WYKONANIE:
KOTLECIKI: Do mielonego
mięsa dodałam jajko, parmezan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i oregano. Doprawiłam do smaku solą i
pieprzem, dokładnie wyrobiłam. Masą
dokładnie oblepiłam umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, formując osiem
kotlecików. Kotleciki
obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam ze wszystkich stron na rumiano.
SOS: W rondelku
rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno
posiekany czosnek. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą i dusiłam do
zgęstnienia. Lekko zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku oregano solą,
pieprzem, papryką w proszku i szczyptą cukru, jeszcze chwilkę razem
pogotowałam. Kotleciki
podałam na pomidorowym sosie z ugotowanym według przepisu na opakowaniu
pełnoziarnistym makaronem penne.
ooo! takie rozwiązanie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń