Kotlety ziemniaczane z sezamem
Dzisiaj bezmięsnie. Czasu na przygotowanie obiadu nie miałam zbyt wiele, dlatego wykorzystałam resztkę "wczorajszych" ziemniaków i usmażyłam szybkie, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z sezamem. Ładnie zrumienione z zewnątrz, mięciutkie w środku... świetnie smakowały z zieloną sałatą, młodą cukinią i pomidorem.
KOTLETY:
25 dag
ugotowanych ziemniaków
1 łyżka
oleju
mała cebulka
1 jajko
rozmiar „M”
kopiasta
łyżka ziaren sezamu
1,5-2 łyżki
bułki tartej
sól
świeżo
zmielony pieprz
DO PANIEROWANIA
I SMAŻENIA:
1 jajko
rozmiar „M”
2 łyżki mąki
pszennej
łyżka bułki
tartej
4 łyżki
ziaren sezamu
olej do
smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę
obrałam, drobno posiekałam, zeszkliłam na łyżce oleju.
Ziemniaki
dokładnie rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do nich całe jajko,
ziarna sezamu, bułkę tartą i lekko przestudzoną cebulkę.
Doprawiłam
do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie wymieszałam
łyżką.
W jednej
miseczce roztrzepałam jajko, w drugiej wymieszałam mąkę, bułkę tartą i ziarna
sezamu.
Wilgotnymi
dłońmi uformowałam 4 okrągłe, płaskie kotleciki.
Obtoczyłam
je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w sypkiej panierce.
Usmażyłam na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam z
zieloną sałatą, cukinią i pomidorem.
Można przygotować mniejsze kotleciki, ale wówczas trzeba zwiększyć ilość panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)