Dzisiaj bezmięsnie. Czasu na przygotowanie obiadu nie miałam zbyt wiele, dlatego wykorzystałam resztkę "wczorajszych" ziemniaków i usmażyłam szybkie, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z sezamem. Ładnie zrumienione z zewnątrz, mięciutkie w środku... świetnie smakowały z zieloną sałatą, młodą cukinią i pomidorem.
DO PANIEROWANIA
I SMAŻENIA: 1 jajko
rozmiar „M” 2 łyżki mąki
pszennej łyżka bułki
tartej 4 łyżki
ziaren sezamu olej do
smażenia
PRZYGOTOWANIE: Cebulkę
obrałam, drobno posiekałam, zeszkliłam na łyżce oleju. Ziemniaki
dokładnie rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do nich całe jajko,
ziarna sezamu, bułkę tartą i lekko przestudzoną cebulkę. Doprawiłam
do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie wymieszałam
łyżką. W jednej
miseczce roztrzepałam jajko, w drugiej wymieszałam mąkę, bułkę tartą i ziarna
sezamu. Wilgotnymi
dłońmi uformowałam 4 okrągłe, płaskie kotleciki. Obtoczyłam
je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w sypkiej panierce. Usmażyłam na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podałam z
zieloną sałatą, cukinią i pomidorem. Można przygotować mniejsze kotleciki, ale wówczas trzeba zwiększyć ilość panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)